Welke vogels kunnen samen in een volière

Een gezellige volière met kwetterende vogeltjes, welke vogelliefhebber droomt er niet van? Ja, een volière met fluitende en scharrelende vogels is superleuk, maar toch kun je niet zomaar alle vogels bij elkaar zetten. Sommige vogelsoorten kunnen elkaar niet uitstaan en een ruzie kan uiteindelijk zelfs leiden tot de dood. Hoewel je niet alle soorten bij elkaar kan zetten, kun je wel degelijk meerdere vogelsoorten in een vogelverblijf bij elkaar zetten. Heb jij een volière waarin je een aantal vogels wilt huisvesten? Verdiep je dan eerst in welke vogels er bij elkaar kunnen voordat je tot de aankoop van vogels overgaat.

Waarom is het belangrijk aandacht te besteden aan dit onderwerp?

In een gezelschapsvolière passen vaak allerlei vogels, maar niet alle vogelsoorten passen bij elkaar. Hier is niet direct een concrete aanleiding voor, maar dit heeft de natuur zo bepaald. Dit is beslist iets om rekening mee te houden, want je kunt de natuur nu eenmaal niet snel veranderen.

De basisregel is om kromsnavels en niet-kromsnavels NIET bij elkaar te plaatsen. Dit zorgt voor gedonder en dit doet je volière geen goed. Kromsnavels maken niet-kromsnavels meestal af en hier zit je natuurlijk niet op te wachten.

Twijfel je of bepaalde vogelsoorten bij elkaar in een volière passen? Laat je adviseren door een vogeldeskundige of win advies in bij de dierenspeciaalzaak in jouw buurt.

Wat is een succesvolle aanpak om je volière te vullen?

Naast het uitkiezen van goede vogelsoorten zijn ook een aantal andere zaken belangrijk bij een volière. Zo moet jij je er bewust van zijn dat een volière een onnatuurlijke leefomgeving is voor vogels. Gelukkig kun jij er van alles aan doen om het de beestjes zo comfortabel mogelijk te maken. Dit doe je onder andere door het vogelverblijf goed schoon te houden en op een natuurlijke wijze in te richten.

Verdiep je daarom in de verschillende vogelsoorten die je in volière wilt houden en pas daar je keuze en inrichting op aan. Voldoende zitmogelijkheden en een goede bodembedekking zijn essentieel. Creëer ook altijd voldoende ruimte tussen de zitstokken zodat de vogels vrijuit kunnen vliegen. Op die manier zijn al veel problemen te voorkomen.

Tips om onderlinge strijd tussen vogels te voorkomen

Er is dus van alles dat jij kunt doen om onderlinge strijd tussen vogels te voorkomen. Wij geven je graag nog een aantal tips:

- Stop een vogelverblijf niet te vol met allerlei vogels. Dit resulteert namelijk in territorium stress. De regel is dan ook: liever teveel dan te weinig ruimte.

- Plaats geen vogels uit dezelfde familie bij elkaar. Op die manier creëer je inteelt.

- Twee paartjes van dezelfde soort geeft ook vaak problemen. Niet doen dus.

- Heb je nog nooit een vogelverblijf gehad en kun je wel wat advies gebruiken? Maak er zeker gebruik van, want hiermee voorkom je de nodige problemen.

Kortom: vogels houden is leuk, maar doe het wel op een slimme manier en kies voor een zorgvuldige aanpak.