Alles over de keep

De keep is een vrolijk gekleurd vogeltje dat vooral in het wild leeft. Maar het is ook mogelijk om ze in een buitenvolière te houden.

Wat is een keep?

De keep lijkt veel op een vink en wordt daarom ook wel bergvink genoemd. Het 12 tot 15 centimeter grote vogeltje is te herkennen aan het witte buikje gecombineerd met de opvallende oranje borst en veren op de vleugels. De kop van een mannetje is zwart. Een ander verschil tussen mannelijke en vrouwelijke kepen is dat de rug van het mannetje helderder gekleurd is dan die van het vrouwtje. De keep leeft vooral in het noorden van Europa, maar komt ook voor in andere Europese landen en in Azië. In ons land zie je niet veel kepen. Maar als ze hier zijn, is dat vooral in de winter. Liefhebbers houden kepen in volières vanwege de mooie kleuren en omdat ze mooi kunnen zingen. De keep maakt een raspend geluid als ze zingt. Het begint zacht, klinkt steeds harder en wordt aan het eind weer zachter. Kepen zingen vooral in de maanden mei, juni en juli. Een keep kan 9 jaar worden en is een beschermde vogel.

Voeding voor de keep

Geef je keep de soorten voer die te koop zijn voor wildzangvogels. Ook maak je ze blij met lekkernijen als meelwormen, besjes, groenvoer, onkruidzaden en paardebloemknoppen. Daarnaast hebben kepen net als veel andere vogels maagkiezel en grit nodig om de zaden af te kunnen breken in hun maag. Heeft je keep jongen? Geef dan naast de gewone voeding je keep insecten. Wil je vetbollen of voer slingers ophangen voor de kepen die je tuin komen bezoeken? Kepen eten in de wintermaanden vooral zaden, zoals zonnebloempitten en zaden van bomen als de lariks en els, maar ook beukennootjes. Hang bollen met zulke zaden op in bomen of leg ze op voedertafels.

Zo verzorg je een keep

De keep kan zichzelf goed verzorgen. Ook het vogelverblijf heeft geen speciale aandacht nodig, maar je moet het natuurlijk wel schoonhouden. De keep verblijft het liefst in een overkapte buitenvolière. Kepen kunnen goed tegen kou. Een nachthok is daarom niet beslist nodig, maar veel van deze vogels vinden een tocht- en vorstvrij nachtverblijf prettig. Ook doe je ze een plezier met planten en boomstronken in de volière.

Speelgoed voor de keep

Voor vogels als de keep zijn verschillende soorten speelgoed te koop. Dit voorkomt dat ze zich gaan vervelen. Zo zijn er vrolijk gekleurde kooi hangers met rinkelende belletjes. Ook vinden de meeste vogels spiegeltjes in de volière leuk. Onmisbaar zijn schommels en zitstokken. Vaak zijn deze versierd met stukjes hout en touw.

Omgang met mens en dier

De keep is een schrikachtige en onrustige vogel en is daarom niet geschikt als huisdier voor kinderen. Ook zijn ze niet echt gesteld op mensen, zoals bijvoorbeeld kippen. Kepen zijn vaak agressief tegen andere vogels. Daarom mag een keep niet met andere soorten vogels in een volière. Zet verder niet twee mannetjes bij elkaar tijdens het broedseizoen.