Alles over de kip als huisdier

De kip is al honderden jaren een populair huisdier. Logisch, want ze hebben weinig verzorging nodig. Ook kan je ze gemakkelijk tam maken. Dan komen ze bijvoorbeeld op je schoot zitten en lopen je achterna. Verder wonen ze buiten, dus je hebt geen rommel of dierenharen in huis. Er zijn verschillende soorten kippen, van kleine dwergrassen tot grote rassen met allemaal hun eigen karaktereigenschappen. In totaal zijn er meer dan 400 rassen. Een kip wordt gemiddeld 5 tot 8 jaar oud, maar er zijn rassen die wel 20 jaar kunnen worden.

Voeding

Volwassen kippen eten een of twee keer per dag legkorrels of legmeel, eventueel aangevuld met gemengd graan. Bij de dagelijkse voeding van kippen hoort ook een portie maagkiezels, grit of gestampte schelpen om het voer te verteren. Kleine rassen krijgen 60 tot 80 gram voer per dag en middelgrote en grote kippenrassen 100 tot 130 gram per dag, kuikens mogen eten zoveel ze willen. Verder eten kippen graag dingen als brood, rijst, groente, kip en ei, maar geef ze niet te veel. Er zijn een paar dingen die een kip absoluut niet mag eten, zoals rauwe aardappel, aardappelschillen, ongekookte rijst, kaas en gezouten noten of zaden. Geef daarnaast nooit beschimmelde vruchten of groente. Verder zijn veel planten giftig voor deze dieren. Het is belangrijk om de drinkbak iedere dag te vullen met vers kraan- of regenwater.

Verzorging van kip en hok

Een kip heeft weinig verzorging nodig. Soms worden de klauwen te lang en moeten die ingekort worden. Hun veren houden ze zelf schoon door in zand te baden. De kippenren en het hok moet je iedere week of iedere twee weken schoonmaken. Leg daarna schone houtkrullen op de vloer. Verder slapen deze dieren graag hoog. Zorg dat er in het kippenhok een stok zit op minstens 50 centimeter van de vloer. Je hoeft kippenhokken niet beslist te isoleren tijdens de winter omdat de kip goed tegen de koude kan. Wel moet je je kip in de wintermaanden extra voer geven. Vriest het? Let dan op dat het drinkwater niet bevriest en gebruik een plastic drinkbak.

Speelgoed voor je kip

Speelgoed voorkomt verveling en houdt je kip actief. Een kip speelt graag met een speelbal die je vult met bijvoorbeeld maïs of met een fruitspies met stukjes vers fruit. Ook maak je deze dieren blij met een kippenschommel in het kippenhok. Een te kleine ren is niet fijn voor een kip.

Combinatie mens en dier

De kip is een dier dat meestal snel handtam wordt. Kinderen kunnen daar goed bij helpen. Maar het ene ras is veel sneller tam en geschikter voor kinderen dan het andere ras. Rassen als Cochin Krielen en Brahma's passen goed bij kinderen. Verder zijn kuikens sneller gewend aan mensen dan volwassen exemplaren en eten ze eerder uit je hand. De kip kan goed opschieten met soortgenoten, maar zorg voor genoeg afleiding. Anders ontstaan ruzies, zoals naar elkaar pikken.

Dit is een link