De koolmees: een populaire tuinvogel

De koolmees komt veel voor in Nederland. Het is een van de bekendste mezensoorten en je ziet hem veel in bebouwde gebieden met tuinen of balkons. Echt een grappige vogel, die je in de achtertuin kunt observeren en in de winter ook een handje kunt helpen met lekkere voeding voor de koolmees om aan te sterken. Je herkent de echte koolmees soorten aan de kleuren wit, geel en zwart. De afmetingen van de koolmees zijn bescheiden - het is een redelijk klein zangvogeltje, van ruim 20 cm, met een heel repertoire aan grappige geluidjes.

Het verschil tussen een vrouwtje en een mannetje kun je zien aan de zwarte streep die over de borst van de vogel loopt: bij de mannetjes is deze echt duidelijk breder dan bij het vrouwtje koolmees.

Soorten mezen

De koolmees soorten die in ons land voorkomen, zijn strikt genomen niet allemaal koolmezen. Er is namelijk een andere mezensoort die je ook vaak ziet: de pimpelmees. Deze heeft juist een blauw kopje, terwijl de bovenkant van de kop bij de koolmees gitzwart is. Als je het verschil eenmaal ziet, is het makkelijk om deze mezen uit elkaar te houden. Soms zie je ook wel eens een andere mees zoals een kuifmees. De koolmees is van alle soorten de grootste.

Koolmees in je achtertuin

Hoewel je koolmees soorten niet echt kunt houden als huisdier, kun je wel veel doen in je leefomgeving om koolmezen te lokken en te zorgen dat ze jouw tuin uitkiezen om te vertoeven. Voeding voor de koolmees zul je vooral in de winter aanbieden. Het gaat dan bijvoorbeeld om vetbollen of 'snoep-kettingen voor deze vogels. In de natuur eet een koolmees in de herfst graag beukennootjes, maar als deze niet voorradig zijn kunnen ze het moeilijk krijgen. Je kunt de koolmees dan goed helpen met voedingssupplementen in de tuin die bestaan uit bijvoorbeeld zaden, bessen en kokosrasp, omdat deze voeding de koolmees het beste bevalt. Ook andere etenswaren helpen deze zangvogels de winter door, als ze maar veel calorieën bevatten waarmee het dier kan aansterken. Denk bijvoorbeeld een 'silo' met pinda's die je op een toegankelijke plek ophangt. Let er wel op dat roofdieren zoals katten geen vrij spel hebben, dus hang de voeding voor de koolmees zoveel mogelijk buiten hun bereik.

Inspelen op koolmezen

De band tussen mens en de meeste koolmees soorten is heel goed te noemen. Koolmezen zijn pientere vogels en ze zullen het snel doorhebben als je je tuin 'meesvriendelijk' inricht. Je kunt hierbij naast koolmees voeding natuurlijk ook denken aan een fijne behuizing voor koolmezen. Ze houden van bomen, vooral naaldbomen en coniferen. Als je een nestkastje voor de koolmees wilt ophangen, let er dan op dat de opening groot genoeg is (minimaal een diameter van drie centimeter) en zich bovenin het kastje bevindt. Zorg dat het kastje ook open kan, dit is handig als je het tussen de broedseizoenen door eens moet schoonmaken.