De merel, een vertrouwd gezicht

Algemeen beeld merel

Het aanpassingsvermogen van een merel is erg hoog. Door dit aanpassingsvermogen zijn ze te bewonderen in vele delen van de wereld. De merel is in de meeste tuinen dan ook een vertrouwd gezicht. Waar de merel vanuit zijn verleden erg schuw was voor de mens is dit nu zeker niet meer het geval. De merel is erg tam te maken en kan daarom ook perfect in een volière gehouden worden. Het mannetje heeft een diep zwart verendek, daar waar het vrouwtje te herkennen is aan de bruine kleur. Hoewel ze qua grootte allebei rond de 25 centimeter zijn is het verschil tussen deze mierensoorten makkelijk te zien. Een mannetje en een vrouwtje worden met vijf jaar ook allebei ongeveer even oud.

Voeding merel

Als lievelingskostje voor de voeding van de merel heeft hij graag levend voedsel. Verschillende soorten wormen staan daarbij bovenaan zijn diner wensen. De merel houdt onder andere erg van meelwormen. Een andere lekkernij voor de merel zijn zaden en bessen. Deze zijn in praktisch elke dierenwinkel te verkrijgen. Een traditionele vetbol zal de merel ook zeker lekker vinden. Door zijn grotere bouw is hij echter minder geschikt om te hangen aan deze bol. Heb je op je voederplank universeel voedsel voor vogels gestrooid? Ook dan is de kans groot dat de merel daar op af zal komen. Al deze soorten voeding van de merel kunnen ook in een volière worden gegeven.

Lekker badderen

De merel soorten houden van lekker lang in bad gaan net zoals de mens. Als je een klein laagje water in de tuin hebt staan dan is de kans groot dat een merel zich daar heerlijk in gaat wassen. Door met zijn veren en klauwen door het water te spartelen maakt hij zichzelf weer helemaal schoon en fris. Heb je een merel als huisdier? Zorg er dan voor dat hij voldoende toegang heeft om zichzelf lekker te wassen. Hij zal hier dankbaar gebruik van maken.

Speciale zangkunsten

Zijn zangkunsten is waar de merel zich onderscheid van andere soorten vogels in je tuin. Voornamelijk het mannetje houdt van zingen en zal niet schuwen dit tentoon te stellen. De merel soorten zal je niet snel zien spelen in je achtertuin. Daar hij druk is met het zoeken naar voedsel en tussendoor je achtertuin te voorzien van een klein orkest, heeft hij niet veel tijd over in zijn dagschema om te spelen.

Het gedrag van de merel

Een merel kan prima als koppeltje in gevangenschap leven. Plaats nooit meer dan één koppel in dezelfde ruimte. Door het territoriale gedrag kunnen ze dan ruzie krijgen en elkaar de tent uit vechten. Als je de merel goed behandeld zal hij erg dankbaar worden. Dit kan zich in gevangenschap uiten door erg tam te zijn. Een merel in de vrije natuur zal dit laten blijken door vaak bij je langs te komen. Als hij dan een kijkje bij je komt nemen zal hij minder schuw zijn. Toch blijft hij altijd op zijn hoede door te kijken wat je aan het doen bent.