Een vogel als vriend: de papegaai

De juiste voeding voor je papegaai

In het wild eten papegaaien zaden, noten, planten vruchten en soms insecten. Zaadmengsels in de winkel bevatten vaak onder andere deze stoffen. Vul de zadenvoeding aan met krachtvoer, eivoer of speciale zaden met mineralen en vitaminen. Enkele merken van voeding voor de papegaai bieden brokken aan die alle nodige elementen bevatten. Hier kan je vogel niet zijn favoriet zaadje uitpikken en zal dus de volledige brok moeten opeten. Je kan de voeding gerust aanvullen met fruit en groenten. Qua drinken geef je de vogels vers drinkwater.

De juiste verzorging voor je papegaai

Doorgaans verzorgt deze vogel zelf zijn veren. Wel kan je af en toe wat koud water op de veren sproeien. Let op want een papegaai kan zijn veren uittrekken indien hij zich verveelt. Hang een natuurhouten stok in de kooi waar je vogel op kan zitten en zo zijn klauwen en snavel kan afslijten. De nagels van kaketoes groeien doorgaans sneller dan deze van bijvoorbeeld een groene papegaai.

Voorkom verveling

Papegaaien hebben veel energie en spelen graag. In de kooi kunnen ze zich snel vervelen dus een leuk speeltje is belangrijk.

Kies voor een interactief speeltje met bijvoorbeeld belletjes, een hanger waar de vogel op kan springen. Kies iets dat bij het karakter van je dier past. Er bestaat speelgoed uit katoen, hout, ...

Echte gezelschapsdieren

Neem deze vogel vroeg in huis (vanaf 4 maanden) om hem goed te laten wennen aan menselijk contact.

Papegaaien zijn gezelschapsdieren en zullen je als hun partner aanzien. Ze vragen heel veel aandacht en kunnen negatief gedrag stellen indien ze dit niet krijgen. Daarom is het aan te raden om deze vogel niet alleen te houden. Indien u ervoor kiest om nog een papegaai te houden, zullen ze eerst een rangorde bepalen. De kans bestaat dat ze iets minder tam zullen zijn. Dit weegt echter minder op tegen de mogelijke gedragsproblemen indien je de vogel alleen houdt.

Let op met kinderen. De vogels kunnen soms verschieten van de snelle bewegingen en harde geluiden van het kind. Ze kunnen het kind dan (per ongeluk) verwonden met hun snavel of scherpe klauwen. Sommige papegaai soorten zijn rustiger en een goede combinatie met kinderen, bijvoorbeeld de Meyer papegaai.

Dit is een link