Eenden: aanhankelijke metgezellen en watervogels

Eend is de algemene benaming voor alle soorten uit de Anatidae familie, behalve de ganzen en de zwanen. Eenden zijn watervogels en komen zowel in zoet als zout water voor. Dit zie je terug aan de zwemvliezen en waterafstotende veren.

Er zijn talloze eenden soorten, maar de wilde eend komt het meeste voor. De mannetjeseend heeft een woerd en herken je aan zijn kleur en enkele gekrulde veren op zijn staart.

Het gewicht ligt tussen de 1 en 2 kilo en in het wild wordt het beest ongeveer 15 jaar oud.

Voorheen werd er vooral op deze beesten gejaagd vanwege hun vlees en daarnaast kwam je ze ook veelvuldig tegen in eendenkooien. Tegenwoordig worden ze vooral gezien als een leuke aanvulling in de bebouwde omgeving en vindt zowel jong als oud het leuk om de watervogels te voeren.

eend

Voeding eenden

Het voedingspatroon van deze watervogels is zeer gevarieerd. Zo eten ze insecten, kleine visjes, fruit, zaden en verschillende soorten groenten. Ze doen dit het liefst gedurende de hele dag en dat is iets om op te letten als er in jouw directe buurt eendjes rondscharrelen.

Karaktertrekken

Eenden kennen slechts twee vijanden: mensen en ratten. Dit heeft voornamelijk te maken met de jacht op watervogels. Inmiddels zijn de watervogels redelijk tam en vertoeven ze vaak in de bebouwde kom. Ratten staan daarom met stip op nummer 1. Vooral kuikentjes zijn geliefd rattenvoer.

De beesten leven het liefst in koppels of groepen. Het zijn sociale dieren die overdag op zoek gaan naar voedsel en 's nachts net als mensen slapen.

Verzorging

Watervogels zijn van zichzelf zeer schone beesten en zullen er alles aan doen om hun nest en omgeving schoon te houden. Heb je ze op je erf rondscharrelen? Zorg dan dat er voldoende water aanwezig is zodat ze naar hartenlust kunnen badderen. Ze moeten elke dag zwemmen om in topconditie te blijven en hun spieren sterk te houden.

Combinatie mens en dier

Hoe tam de watervogels ook zijn, ze vertoeven het liefst in een natuurrijke omgeving met water. Verder zijn het groepsdieren en zijn ze dus niet graag alleen. Hoe leuk het ook klinkt om het beest in een appartement te houden, de eend gedijt het beste in een natuurlijke omgeving met soortgenoten.

Uiteraard kun je altijd kinderen de eendjes gaan laten voeren bij een vijver of waterplas in jouw woonplaats. Een leuk uitje voor jong en oud!