Ekster: een van de intelligentste dieren op aarde

De ekster is een opvallende vogel met een zwart-wit verenkleed. Hij behoort tot de familie van kraaiachtigen en wordt ook wel gezien als één van de intelligentste dieren op aarde, want hij herkent zich bijvoorbeeld in de spiegel en toont tevens verschijnselen van rouw en verdriet. Hij komt voor in heel Europa, maar ook in Azië is de vogel te vinden. Alleen in Nederland al zijn er jaarlijks meer dan 100.000 broedparen. De vogel leeft in zowel landelijke als stedelijke omgevingen.

Deze vogel wordt onderverdeeld in enkele ekster soorten. Enkele bekende ekster soorten zijn bijvoorbeeld de blauwe ekster, de boomekster, de trapstaartekster en de zwarte gaai. Tot slot maken ook de Kittas onderdeel uit van de verschillende ekster soorten.

Het verschil tussen een mannetje en vrouwtje ligt hem vooral in de grootte. Een mannetjes ekster is over het algemeen zo'n tien procent groter. Een broedpaar blijft levenslang bij elkaar.

De ekster kan maar liefst 15 jaar oud worden.

Maar wat eet een deze vogel eigenlijk, hoe ziet de verzorging eruit en hoe is zijn relatie tot de mens?

Wat is het aanbod ekster voeding?

Ekster voeding ziet er vrij normaal uit. De ekster eet vrijwel alles met een dierlijke oorsprong. Zo is de vogel dol op insecten, maar hij eet ook graag jonge vogels, eieren en kleine zoogdieren. Daarnaast nuttigt hij graag nootjes, eikels, graan en andere plantaardige voedselbronnen. Het aanbod ekster voeding bestaat dus uit zowel dierlijke als plantaardige bronnen.

Hoe is de verzorging van een ekster?

Eksters zijn niet echt geschikt als huisdier en zijn bovendien prima in staat om goed voor zichzelf te zorgen. Jongen die zijn uitgevlogen, worden nog regelmatig bijgevoerd door de ouders.

Zijn de ouders niet in de buurt van een jonge ekster te vinden, dan is het raadzaam om het dier op te laten halen door een dierenambulance. Doe dit niet lukraak, want een jonge ekster die op de grond zit, hoeft het niet altijd slecht te hebben. Ouders bevinden zich veelal dichtbij.

Deze vogels zouden door menselijke opvang meer tam worden, maar dit wordt afgeraden omdat het allerlei problemen met zich meebrengt.

Ekster speelgoed

Een ekster heeft geen speelgoed van de mens nodig. Hij is bijster intelligent en maakt gebruik van verschillende gereedschappen. Dit komt onder andere van pas bij het bouwen van een nestje.

Hoe reageert een ekster op mensen?

De ekster is niet bang voor de mens, want hij verkeert veelvuldig in stedelijke omgevingen. In landelijke omgevingen is de vogel schuwer, want daar wordt nogal eens illegaal op hem gejaagd.