Fazant: in gevangenschap eenvoudig te fokken

De fazant is een vogel die behoort tot de familie van de fazantachtigen. Europeanen leerden deze vogel voor het eerst kennen in Georgië, dichtbij de Zwarte Zee. Hij is waarschijnlijk ingevoerd door de Romeinen.

De haan is een opvallende verschijning en dankt dit vooral aan zijn kleurrijke staat. Het vrouwtje daarentegen is meestal bruin van kleur.

Deze vogel is onder te verdelen in ruim 30 verschillende fazantensoorten. De Goudfazant en de Pauwfazant zijn enkele bekende fazantensoorten. Daarnaast zijn er nog veel meer verschillende fazantensoorten.

Deze vogel kan wel 20 jaar oud worden.

De fazant komt veelvuldig in het wild voor, maar voor de hobbyist het ook een mooie siervogel.

Wat is de voeding voor een fazant?

De voeding van een fazant in het wild heeft voornamelijk een plantaardige oorsprong. Hij eet bijvoorbeeld vruchten, bessen, knoppen en gras. Tijdens het voorjaar geniet hij ook van allerlei soorten insecten.

De voeding van een fazant in gevangenschap ziet er heel anders uit. Geperste korrel gebruik je als hoofdvoer wat je verder kunt aanvullen met groen, onkruid en fruit.

Welke verzorging heeft een fazant nodig?

Bij een goede verzorging bereikt een fazant met gemak een leeftijd van 12 tot 20 jaar. Zorg dat je een ruime volière tot je beschikking hebt en plaats altijd een haantje en vrouwtje bij elkaar. Twee hanen is geen optie, want die vechten elkaar de tent uit. Zorg verder voor voldoende schuilmogelijkheid en plaats enkele zitstokken. Zand is het beste bodemmateriaal, want hiermee zijn afwijkingen in de ontlasting op snelle manier waar te nemen.

Fazant in combinatie met speelgoed

De fazant weet zichzelf uitstekend te vermaken, maar duldt ook zeker het gezelschap van andere dieren. Hij gaat bijvoorbeeld goed met duiven, pauwen, kalkoenen, geiten, schapen en kleine vogelsoorten. Wel is het verstandig om een oogje in het zeil te houden zodat er onderling geen problemen ontstaan.

Fazant in gezelschap van mensen

De fazant is mensvriendelijk en kun je prima houden als huisdier. Bovendien leveren ze meestal geen problemen op bij kinderen. Natuurlijk blijven vogels te allen tijde kwetsbaar en moet je voorzichtig met ze omgaan.