Ganzen: grappige en eigenwijze vogels

Ganzen zijn grappige vogels met een eigenwijs karakter. Je komt ze veel tegen in buitengebieden, want het zijn uitstekende erfbewakers. Ze produceren flink wat lawaai door te gakken zodra vreemden het erf betreden.

Net als eenden en zwanen behoren ze tot de Anatidae familie. Door veelvuldig fokken zijn er allerlei soorten ontstaan: de Chinese knobbelgans, de Pommerse gans en de Emdener gans.

De beesten kunnen bij een goede verzorging 30 jaar oud worden, maar zijn pas geslachtsrijp vanaf hun derde levensjaar.

Het verschil tussen een mannetje en vrouwtje is onder andere op te merken aan de buik: het vrouwtje heeft een grotere hangbuik dan het mannetje. Dit zie je vooral terug tijdens het broedseizoen.

ganzen

Voeding ganzen

Voeding voor ganzen bestaat voornamelijk uit speciaal ganzenvoer. Dit voer zit vol met de juiste voedingsstoffen. Je geeft ze tweemaal per dag eten en verder kunnen de beesten zich voeden met gras. Voor het vermalen van voedsel koop je speciaal ganzen grit. Kuikens voorzie je van speciaal opfokvoer.

Zorg dat deze erfbewakers altijd vers drinkwater tot hun beschikking hebben en voorkom dat ze kippenvoer eten. Aan dit soort voer zijn vaak medicijnen toegevoegd en dit is giftig voor ganzen.

Karakter

Tamme ganzen zijn echte groepsdieren en hebben voldoende ruimte nodig om te kunnen bewegen en badderen. Het is dus een diersoort die niet goed alleen kan zijn. Verder zijn het actieve beesten die je prima kunt inzetten voor het bewaken van je erf. Door te gakken geven ze aan zodra er vreemden een voet op je erf of terrein zetten. De mate van gakken verschilt per ganzensoort.

Het liefst zijn ze de hele dag aan het grazen, maar ze vinden het ook heerlijk om af en toe een bad te nemen.

Verzorging ganzen

Ganzen produceren over het algemeen veel ontlasting en dus moet je je terrein goed schoonhouden. Verder is het belangrijk drink- en voerbakken dagelijks te verschonen. Op die manier blijven de dieren gezond.

Op het gebied van vacht- en tandverzorging hoef je bij deze beesten vrijwel weinig tot niets te ondernemen. Bij een ziek dier neem je natuurlijk contact op met de dierenarts.

Deze beesten hebben in ieder geval dagelijks verzorging nodig en dit is beslist iets om rekening mee te houden.

Speelgoed

Voor deze diersoort hoef je geen speelgoed aan te schaffen. Zorg te allen tijde voor voldoende ruimte en zwemwater.

Mens en dier

Let op: ganzen en kinderen gaan vaak niet goed samen. Dit is iets om rekening mee te houden bij de aanschaf van deze diersoort.

Daarnaast moet je het dier niet alleen houden, maar altijd met een paar soortgenoten. Bovendien is het goed om te weten dat een ganzenpaar monogaam is. Een mannetje en vrouwtje blijven hun hele leven bij elkaar.