Grasparkiet: het beste gezelschap als huisdier

Een grasparkiet wordt 5 tot 10 jaar oud en heeft een lengte van 18 centimeter. Het gewicht van de vogel ligt tussen de 30 en 40 gram.

Het verschil tussen het mannetje en vrouwtje wordt zichtbaar via de dop op de snavel. Bij een mannetje is de dop blauw en bij de pop roze tot licht beige van kleur.

Grasparkiet voeding

De grasparkiet eet pellets, groenten en vruchten. Verder is ook een kleine hoeveelheid zaden en noten toegestaan. Er zijn speciale pellets te koop die ervoor zorgen dat een grasparkiet alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Gebruik pellets als basisvoer en voer eventueel bij met eivoer.

Avocado, gedroogde vruchten en chocolade zijn giftig en mag een grasparkiet daarom beslist niet tot zich nemen.

Grasparkiet karaktertrekken

De grasparkiet is een intelligente en nieuwsgierige vogel. De vogel maak je gemakkelijk tam, maar is niet graag in zijn eentje. Koop daarom minimaal twee grasparkieten. Wil je een tamme en spraakzame grasparkiet? Train de vogel al op jonge leeftijd, dan is de slagingskans vele malen groter.

Grasparkiet verzorging

Een grasparkiet heeft voldoende uitdaging nodig wil hij het naar zijn zin hebben. Ook de vachtverzorging vraagt veel van je aandacht. Meerdere keren per jaar gaat de vogel namelijk in de rui en dit kost flink wat energie. De parkiet is dan vaak wat rustiger en vatbaar voor ziektes. Gun de grasparkiet op die momenten zijn rust en zorg voor complete voeding.

Speelgoed

De grasparkiet speelt graag en dus is voldoende uitdaging belangrijk. Soortgenootjes en speeltjes zijn daarom relevant, maar je doet de grasparkiet ook een plezier met een grote wilgentak. Bij een goede opvoeding raakt hij zeer vertrouwd met jou als zijn verzorger. Koop hem nooit in z'n eentje en maak voldoende tijd vrij om hem aandacht te geven.

Mens en dier

De grasparkiet is in principe gemakkelijk te verzorgen. Doe dit structureel, want een vogel is kwetsbaar voor allerlei ziektes. Maak zijn verblijf iedere week schoon en laat hem nooit langere tijd alleen. Laat kinderen niet alleen met de grasparkiet, maar leer ze om de vogel voorzichtig te benaderen en op te pakken. Hij is ook op zo'n manier tam te maken, dat hij op je hand gaat zitten.

Dit is een link