Kanarie: Tropische zangvogel met prachtige stem

Beschrijving

De vrouwtjeskanarie wordt ook wel een popje genoemd en is meestal wat doffer van kleur dan een kanarie van het mannelijk geslacht. Het mannetje fluit volop, terwijl dit bij een popje slechts af en toe het geval is.

Kanaries kweken gebeurt voornamelijk op basis van kleur, vorm en zangkwaliteit. Gekweekte kanaries worden onderverdeeld in vier verschillende kanariesoorten: kleurkanarie, zangkanarie, postuurkanarie en de bastaardkanarie.

kanarie

Voeding

Kanaries eten oorspronkelijk insecten en zaden. Tegenwoordig eten de vogels kanariezaad en eikrachtvoer voor het behoud van vitamines en een goede conditie. Vooral tijdens de rui is dit belangrijk. Iedere kanarie heeft dagelijks vers voer en water nodig om gezond te blijven. Verder eet hij graag groenten en fruit, maar geef geen avocado, want dit is dodelijk voor vrijwel iedere vogelsoort.

Verzorging

Iedere kanarie vindt het heerlijk om te badderen. Hang daarom dagelijks een bakje met lauw water aan de kooi of spray de kanarie regelmatig nat met een plantenspuit.

Verschoon een kanariekooi iedere week en gebruik als bodembedekking schelpenzand, beukensnippers of maïskernkorrels. Een natuurlijke bodembedekking vul je aan met grit.

De nagels van een kanarie dien je regelmatig te knippen. Dit doe je zelf, maar je kunt het ook laten doen door een dierenarts.

Speelgoed

De kanarievogel is een vrolijke vogel en vindt het leuk om te schommelen en in bad te gaan. Het is belangrijk hier aandacht aan te besteden als je de kooi inricht van een kanarie. Zorg dat er daarnaast voldoende zitstokken in een kooi aanwezig zijn.

Mens en kanarie

Kanaries zijn sociale vogels en vinden het prettig om minimaal met twee te zijn. Zodra vogels gaan vechten, is het belangrijk om ze uit elkaar te houden.

Tamme kanaries vinden het af en toe prettig om in huis rond te vliegen. Dit is tevens een goede manier om overgewicht tegen te gaan.

In principe gaan kanaries en kinderen uitstekend samen, want de kanarie is een echte familievogel. Wel heb je als volwassene de taak kinderen te leren om voorzichtig om te gaan met deze kwetsbare vogels.

Dit is een link