Kauw: een zangvogel met een slecht imago

De kauw is een zangvogel uit de kraaienfamilie en staat vooral bekend om zijn slechte imago. Deze vogel pikt graag het voer van andere vogels en hij eet ook gerust kleine vogeltjes op. De kauw behoort tot de kleinste vogels van de familie, want hij heeft een lengte tussen de 34 en 39 centimeter.

Hij komt op verschillende plaatsen in de wereld voor. Zo tref je de vogel aan in Scandinavië, maar ook in Rusland, het noorden van Afrika en zelfs in het westen van China.

In de natuur kan de kauw een leeftijd bereiken van 26 jaar, maar in gevangenschap kwijt hij beslist weg. Daarom is het niet aan te raden een wilde kauw te vangen en op te sluiten.

Het verschil tussen een mannetje en vrouwtje is eigenlijk niet waar te nemen. Zowel het mannetje als het vrouwtje zijn zwart met een leigrijze hals. Hoewel het verschil lastig te zien is, blijft een broedpaar vrijwel altijd hun volledige leven bij elkaar.

Met twee verschillende kauw soorten is het soms moeilijk om te bepalen welke variant het betreft. In Scandinavië maakt de kauw deel uit van de Noordse kauw soorten. Met welke kauw soorten je ook oog in oog staat: het is en blijft een bijzondere vogel met een pittig en complex karakter.

Hoe ziet de voeding van een kauw er uit en is het mogelijk om deze vogelsoort te houden als huisdier?

Waaruit bestaat de voeding van een kauw?

De voeding van een kauw is divers, want hij heeft een zeer uitgebreid menu waaruit hij kiest. Zo is de vogel dol op slakken, spinnen en insecten. Daarnaast eet de kauw ook allerlei soorten zaden, fruit, eieren en granen. Daarnaast is hij dol op jonge vogeltjes. Dit zie je vooral terug in het broedseizoen.

Opmerkelijk is ook dat hij karkassen eet van dode dieren in bevolkte gebieden. Dit maakt ook dat hij net als de uil zogenaamde ballen uitbraakt.

Welke verzorging heeft een kauw nodig?

Het houden van een kauw is eigenlijk niet meer toegestaan. Bovendien is het ook niet eenvoudig om deze vogel als huisdier te hebben. De vogel is jaloers aangelegd en kan agressief reageren op andere vogels en zelfs ook op mensen! Het is sowieso niet aan te raden om deze vogel in een kooitje te stoppen, want daar wordt hij doodongelukkig van.

Kauw speelgoed

Een kauw maakt het je onmogelijk als huisdier en daarom hoef je ook geen specifiek speelgoed aan te schaffen voor deze vogelsoort. Ze redden zichzelf prima en vinden altijd wel iets om te doen.

Wat is de relatie tussen de kauw en een mens?

Vroeger werd de kauw veelvuldig gehouden als huisdier. De vogel was gemakkelijk tam te krijgen zodat je hem regelmatig tegenkwam in huis. Inmiddels is dit langer toegestaan en verboden bij de wet. Een kauw als huisdier is alleen toegestaan, mits hij in gevangenschap geboren is en een ring om zijn pootje heeft.