Parkiet: vrolijke en intelligente vogel

De parkiet is een vrolijke verschijning en valt op vanwege zijn intelligentie en kleurrijke uiterlijk. Deze kleine papegaaiachtige komt oorspronkelijk uit Australië en wordt in Europa voornamelijk gekweekt als huisdier. Sinds het midden van de negentiende eeuw is de parkiet enorm populair en is hij bij veel mensen onderdeel van het gezin. Er zijn veel verschillende parkiet soorten.

In gevangenschap wordt een parkiet 5 tot 8 jaar oud, maar met een goede verzorging kan hij ook 15 tot 20 jaar oud worden. De kleur van de neusdop verklaart het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje. Die van een mannetje is blauw en de neusdop van een pop is bruin.

parkiet

Voeding van een parkiet

Gemengd zaad is het belangrijkste voer voor een parkiet. Daarnaast mag hij ook groenten en fruit, maar geen pitjes. Ook eivoer is belangrijk, want dit zit boordevol eiwitten en mineralen. Grit helpt om het voer te kunnen vermalen. Geef onder geen beding avocado, want dit is dodelijk voor vogels.

Verzorging van een parkiet

Een goede verzorging is essentieel voor een parkiet. Zorg daarom voor een passende parkietenkooi en voorzie je parkiet dagelijks van vers drinkwater.

Besteed verder aandacht aan een schone parkietenkooi en verwijder dagelijks ontlasting en natte plekken. Verschoon bovendien eenmaal per week de bodembedekking en maak hierbij de zitstokken goed schoon.

Zie erop toe dat zowel de nagels als de snavel niet te lang zijn. Daarnaast is het belangrijk dat deze vogel tijdens de rui voldoende rust krijgt. Dit is voor de parkiet een intensieve periode.

Speelgoed

Voet- en snavelspeelgoed zijn prima hulpmiddelen om verveling bij de parkiet tegen te gaan. Bij twijfel kun je altijd advies inwinnen bij een expert.

Mens en parkiet

Parkieten kun je tam maken en leren praten. Dit maakt ze uitermate geschikt voor een gezin met kinderen. Bovendien vinden ze het prettig om niet alleen te zijn, daarom is het beter om er twee te houden. Kies voor een mannetje en een vrouwtje óf voor twee mannetjes. Twee vrouwtjesparkieten loopt meestal niet goed af.

Kortom: het zijn prima vogels om binnen te houden. Ze zijn een waardevolle toevoeging aan een vrolijk en gezellig huishouden.