Pauwen: populaire parkvogel of terreindier

De pauw is een populaire vogel in bijvoorbeeld parken en heeft ongeveer 4.000 jaar geleden Europa veroverd. Hij is afkomstig uit Mesopotamië (Azië en Afrika) en wordt vooral geroemd vanwege zijn schoonheid die zichtbaar wordt in de pauwenstaart. Pauwenveren zien er indrukwekkend uit, dat weet iedereen die weleens een pauwenveer heeft gezien.

Omschrijving

Hij behoort tot de familie van de fazantachtigen in de orde hoenderachtigen. Hij is er in drie soorten: de blauwe, de groene en de Congopauw. De sleep van een mannetjespauw kan uitgroeien tot een sleep van maar liefst 1,50 meter. Het verschil tussen een haan en een hen is eenvoudig: een hen heeft geen sleep. Een haan is 1,8 tot 2,3 meter lang en een hen heeft een totale lengte van 0,9 tot 1 meter. In gevangenschap worden zowel een haan als hen 20 tot 30 jaar oud. Naast zijn indrukwekkende uiterlijk valt de vogel voornamelijk op vanwege het unieke pauwen geluid.

pauwen

Voeding pauwen

Voeding voor pauwen bestaat voornamelijk uit onderhoudskorrels voor siervogels. Dit is aan te vullen met bijvoorbeeld fazantengraan. Bijvoeren doe je met groenten, fruit en onkruid. Daarnaast zijn de vogels dol op wormen, maden en andere insecten. Verder zijn ook maagkiezel, grit en vers drinkwater belangrijke voedingsingrediënten voor deze vogels.

Karaktertrekken

Pauwen zijn sociale dieren en leven daarom het liefst met minimaal twee hennen en één haan. Doe dit op een groot afgebakend terrein en zorg voor een hekwerk van minimaal 1 meter hoog. Houd ze niet in combinatie met ander pluimvee, want ze kunnen nog weleens agressief uitvallen.

Verzorging

Zie erop toe dat de beesten altijd een schoon hok hebben en zorg elke dag voor vers drinkwater. In principe kost het houden van deze beesten weinig tijd, maar je moet wel tijd en geld investeren in de buitenruimte.

Een ziek dier herken je veelal aan een doffe vacht of de aanwezigheid van parasieten. Hij laat zich niet gemakkelijk vangen en daarom is voorzichtigheid belangrijk. Durf je hem niet zelf te benaderen of heb je hulp van een deskundige nodig? Neem dan contact op met de dierenarts of iemand anders die kennis heeft van pluimvee - en in het bijzonder 'pauwen'.

Mens en dier

Hoewel de dieren er prachtig uitzien, zijn ze niet geschikt voor kinderen. Het vergt de nodige aandacht en zorg om op correcte wijze met de dieren om te gaan. Enige ervaring met pluimvee is daarom gewenst als je besluit ze te houden op eigen land.