Roodborst: nieuwsgierige en vrolijke zangvogel

De roodborst is een nieuwsgierige en vrolijke zangvogel die je voornamelijk in de winter tegenkomt. Hij behoort tot de familie Muscicapidae en is veel te vinden in de buurt van huizen. Je treft de zangvogel aan in grote delen van Europa, maar ook bij de Poolcirkel en in West-Azië.

De roodborst heeft een gewicht van 16 tot 22 gram. De gedrongen vogel heeft een opvallende bruinrode tot oranje keel. Het mannetje en vrouwtje zijn soms lastig van elkaar te onderscheiden, maar je ziet het vooral terug in het verenkleed. Een mannetjes roodborst is op de borst donkerder van kleur dan een vrouwtje roodborst.

Een roodborst heeft een maximum leeftijd van 13 jaar en is erg territoriaal, zelfs naar eigen soortgenoten.

Er bestaan 8 verschillende roodborst soorten. De roodborst soorten die je 's winters in de tuin aantreft zijn meestal afkomstig uit noordelijke gebieden. De verschillende roodborst soorten hebben zich wereldwijd verspreid.

Waar bestaat de voeding van een roodborst uit, hoe is de verzorging en hoe reageert de vogel op volwassenen en kinderen?

De voeding van een roodborst

De voeding van een roodborst is divers en uitgebreid. Op de grond eet hij graag insecten zoals kevers, maar ook slakken, spinnen en wormen maken onderdeel uit van zijn voedingspatroon. In de herfst- tot de lenteperiode eet de vogel ook graag bessen en andere soorten fruit.

Hoe is de verzorging van een roodborst?

De roodborst is een geliefd vogeltje in de Benelux en jij kunt hem helpen om te overwinteren. Hij is veel te vinden in de buurt van voedertafels en scharrelen rond op zoek naar zaden en insecten. Tijdens de herfst en de winter doe je er goed aan om de losse bladeren op een hoop te harken. Dit is de perfecte schuilplaats voor insecten en daar help jij een roodborst weer mee. Kardinaalsmuts of hulst zijn ook in trek bij de roodborst. Besdragende struiken zoals de mei- en sleedoorn doen het eveneens goed.

De roodborst in combinatie met mensen

De roodborst is een echte mensenvriend. Hij is nieuwsgierig, maar tegelijkertijd een tikkeltje bescheiden. In de winter is hij altijd op zoek naar voedsel en dus struint hij graag in tuinen rond. Hij huist graag in een omgeving waar begroeiing te vinden is. Met een beetje geluk kun je hem zelfs uit de hand laten eten. Daar moet je wel geduldig in zijn, maar het is beslist mogelijk. Lukt dit je niet, dan blijft de roodborst een leuke vogel om naar te kijken.