Spreeuw: luidruchtige en zwart achtige trekvogel

De spreeuw is een zwarte en luidruchtige vogel met een spitse snavel. Hij is het hele jaar door te zien, maar tegelijkertijd een echte trekvogel. Hij is oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika.

Gemiddeld bereikt de spreeuw een leeftijd van 2 tot 3 jaar, maar er zijn ook leeftijden bekend van boven de 20 jaar.

Het verschil tussen een mannetjes- en vrouwtjes spreeuw zie je voornamelijk terug in de snavel. Bij mannetjes is de gele snavel blauw aan het begin en bij een vrouwtje lichtrood.

Hoeveel spreeuw soorten zijn er eigenlijk? In Europa komen er twee spreeuw soorten voor, namelijk de gewone spreeuw en de zwarte spreeuw. In totaal zijn er maar liefst 118 spreeuw soorten.

Hoe ziet de voeding van een spreeuw er uit en hoe is zijn relatie met de mens?

Wat is de voeding van een spreeuw?

Een spreeuw is een echte alleseter, maar in het grasland eet hij vooral insecten en larven. In de herfst, winter en zomer komen daar bessen en appels bij. Een spreeuwen broedpaar voert de jongen voornamelijk kleine insecten.

Houd je spreeuwen in gevangenschap? Dan dien je aparte voeding voor een spreeuw aan te schaffen. Dit koop je in de dierenwinkel of bestel je online.

Hoe ziet de verzorging van een spreeuw er uit?

Wil je een spreeuw houden als huisdier of kweekvogel? Dan is het belangrijk om een grote volière aan te schaffen. Deze vogel moet zijn vleugels kunnen spreiden om vrij te vliegen. Zorg daarom voor een volière van minimaal 4 meter lang, 1 meter breed en 2 meter hoog. Zand of aarde op de grond fungeert prima als bodembedekking en daarnaast mogen ook takken en zitstokken niet ontbreken.

Gebruik je spreeuwen als kweekvogels? Houd er rekening mee dat dit er niet zachtzinnig aan toe gaat. Daarom is een ruim hok belangrijk.

Spreeuwen speelgoed

Voor spreeuwen hoef je geen apart speelgoed aan te schaffen. Wel doen de vogels het uitstekend met diverse andere vogelsoorten. Spreeuwen zijn dan ook uiterst verdraagzaam en doen het prima met bijvoorbeeld lijsters, blauwe eksters en merels.

Hoe mens- en kindvriendelijk is een spreeuw?

Spreeuwen leven graag in de buurt van mensen. Dit maakt ze zowel geliefd als gehaat. Deze vogelsoort is namelijk dol op kersen. Dat neemt niet weg dat ze voor veel mensen behoren tot de leukste vogels van de Benelux.