Valkparkiet brengt leven in huis!

Voeding

De juiste voeding voor een valkparkiet is een combinatie van basisvoer, groenvoer en eivoer. Neem basisvoer voor grote parkieten en vul dit aan met eivoer. Dit eivoer heeft plantaardige eiwitten, vitaminen en mineralen. Je moet dit vaak eerst nat maken. Geef zeker eivoer indien je parkiet jongen heeft. De vrouwtjes geven dit graag aan hun jongen. Ook groenvoer (groenten en fruit) is noodzakelijke voeding voor een valkparkiet. Geef je vogel broccoli, komkommer, sla, kiwi, aardbei... Tijdens kweek- en ruiperiodes geef je de parkiet dagelijks eten. In rustperiodes hoef je dit maar 2 keer per week te doen. Verder houden ze van lekkernijen. Ze zijn zot op trosgierst. Geef echter niet te veel lekkers. 1 à 2 keer per week is voldoende. Geef de vogels elke dag vers water.

Verzorging valkparkiet

Deze vogels hebben een ruime kooi nodig waarin ze hun vleugels volledig kunnen spreiden. In een kooi met horizontale spijlen kunnen ze goed klimmen.

Je dient de kooi regelmatig schoon te maken. Schelpenzand is ideaal als bodembedekker. Qua persoonlijke verzorging van de valkparkiet, is het nodig om de lengte van de nagels en snavel goed in de gaten te houden. Door speelgoed zal de snavel vanzelf afslijten, maar soms is een bijkomende lavasteen of inktvisschelp nodig. Hang een verzorgingsstok in de kooi om de nagels bij te slijpen.

Speelgoed

De valkparkiet speelt heel graag. Ze vinden knaagspeelgoed leuk, maar ook stokken of touwen op te klauteren. Ga steeds voor stevig speelgoed. Het is belangrijk om je vogel te blijven uitdagen.

Combinatie mens en dier

Het is heel belangrijk om meerdere valkparkieten samen te houden. Het zijn heel sociale dieren, aangezien ze in het wild ook in zwermen leven. Ze hebben dus veel aandacht nodig. Indien er geen andere soortgenoten zijn, zal de vogel een relatie met jou opbouwen. Lijkt leuk, maar de parkiet zal snel heel afhankelijk worden en schreeuwen om je aandacht. Deze schreeuw is heel doordringend en niet zo aangenaam om naar te luisteren. Zonder andere parkieten, kunnen de mannetjes agressief worden en de vrouwtjes apathisch. Combineer ze best niet met andere soorten (grasparkiet, turkooisparkiet...). Zij hebben een andere taal en de meer agressievere grasparkiet kan de valkparkiet afschrikken. Deze vogel gaat samen met kinderen, maar houd dit contact wel in het oog. Valkparkieten zijn echter kwetsbaar en er kan snel een ongeluk gebeuren.

Dit is een link