Waarom veel vogels na de zomer naar het zuiden trekken

Veel vogels trekken in de winter naar het zuiden. Zodra de herfst voorbij, verzamelen hordes vogels zich om gezamenlijk naar het warme zuiden te vliegen. Gevederde vogels doen dit omdat het in het zuiden warmer is. Bovendien is er op die plekken ook veel meer voedsel te vinden. Daarom worden deze vogels ook wel trekvogels genoemd. Vogels die gewoon op hun vaste plek blijven, worden standvogels genoemd. Daarnaast zijn er ook vogels die in de zomer naar het noorden vliegen, omdat het in de zomer veel te warm is. Kortom: het is de moeite waard dit onderwerp verder uit te diepen. We vertellen je er met genoegen meer over.

Waarom trekken vogels naar het zuiden?

Sommige vogelsoorten trekken in de winter naar een warm land. Dit verklaart dan ook de naam trekvogels. Het trekproces komt in de maanden september en oktober op gang. Trekvogels doen dit omdat het hier te koud is, maar ook omdat er weinig voedsel te vinden is. Dit is wel het geval in het warme zuiden en om die reden vliegen vogels lange afstanden.

Ze vinden moeiteloos hun weg door te kijken naar landschapskenmerken. Kustlijnen, rivieren en bergen worden door vogels in de gaten gehouden. Daarnaast letten vogels ook de stand van de zon, maan en sterren.

Jongere trekvogels leunen daarin vooral op oudere vogels zodat ze deze techniek moeiteloos onder de knie krijgen.

Hoe kan jij achterblijvende vogels ondersteunen?

Vogels die het hele jaar 'thuis blijven', worden dus standvogels genoemd. Je kan je voorstellen dat deze vogels het niet altijd gemakkelijk hebben in hun zoektocht naar voedsel.

Vooral bij lage temperaturen moeten vogels voldoende eten om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Doen ze dit niet, dan verliezen ze gewicht en zijn ze kwetsbaar voor allerlei ziektes.

Om die reden is het zinvol je tuin vogelvriendelijk te maken. Dit is op allerlei manieren mogelijk en helpt vogels om zonder problemen de winter door te komen. In de volgende alinea gaan we hier verder op in.

Tips hoe jij vogels kan helpen

Wil je voorkomen dat vogels tijdens de winter overlijden? Dan is het van groot belang dat jij ze hierbij helpt:

  • Pinda's en zaadbollen zijn een prima methode om standvogels extra bij te voeren.
  • Zorg ook dat vogels altijd voldoende drinkwater tot hun beschikking hebben. Het water wordt door vogels ook vaak gebruikt om te badderen en hun verenkleed te wassen.Voorzie je tuin van zoveel mogelijk struiken, planten en hagen. Het zorgt voor de nodige beschutting tijdens de winterse kou.
  • Voorzie je tuin van zoveel mogelijk struiken, planten en hagen. Het zorgt voor de nodige beschutting tijdens de winterse kou.

Trekvogels die naar het zuiden vertrekken, daar hoef je je dus geen zorgen om te maken. Die zie je pas volgend voorjaar weer terug in het land!