Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Wanneer kan ik gaan wandelen met mijn kat aan de lijn?

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Een kat die aan de leiband door de wei rent

Tijdens de dagelijkse wandeling is het normaal om honden aan de lijn te zien. Wanneer een katteneigenaar echter met zijn huistijger een blokje om gaat, baart dat veel opzien. Een kat die min of meer braaf aan de lijn loopt, lijkt in eerste instantie bizar. Dit komt vooral omdat algemeen bekend is dat katten zich door niemand laten leiden. Maar is het terecht om te fronsen bij een aangelijnde kat?

Loading...

Is uitlaten een alternatief voor vrij rondlopen?

Vooral in grote steden, dicht bij drukke straten en zonder achtertuinen, wil een katteneigenaar soms iets goeds voor zijn kat doen. Wanneer een wandeling maken aan de lijn bedoeld is als een compromis voor vrij buiten rondlopen, dan zit daar zeker een goede bedoeling achter – maar de kat heeft er weinig aan.

Een kat die buiten rondloopt, beweegt heel anders dan een hond en doet dingen die aan de lijn onmogelijk zijn. Katten onderzoeken het kreupelhout en smalle nissen, balanceren op muren, klimmen in bomen en blijven af en toe zitten om de omgeving rustig te observeren.

Dierlijke tegenstand om aangelijnd te zijn

Zoveel is zeker: katten lopen niet graag braaf naast hun baasje. Ze gaan zelf op onderzoek uit en hebben hun eigen bewegingsritme en routes, die ze volgen om hun „territorium” af te bakenen.

Net zoals je als mens niet in de boom zou klimmen of achter een muis in de struiken zou springen, is het niet gepast dat de kat de mens vergezelt bij een wandeling door het voetgangersgebied. Blootstelling aan al deze prikkels betekent aanzienlijke stress en inspanning voor een angstige en bange kat.

Wat zijn de risico's van aangelijnde katten?

Een wandeling met de kat brengt ook gevaren met zich mee die de kat aan de lijn niet zo gemakkelijk kan vermijden als wanneer hij buiten loopt. Als er bijvoorbeeld een confrontatie is met een hond, zou een buitenkat naar een veilige plek rennen en ofwel naar een verhoogde paal vluchten of verdwijnen in het dichtstbijzijnde bosje. Beide zijn niet mogelijk aan de lijn: de kat kan zichzelf verwonden bij een ontsnappingspoging, in paniek op je klimmen of zich losrukken en gevaarlijk verstrikt raken in de lijn.

Kortom: de kat uitlaten past niet bij de soort en heeft ook geen positieve aspecten voor het dier. Een huiskat is in zijn „territorium” beter af. Bovendien, als het dier niet gewend is naar buiten te gaan, mist hij dat ook niet. De lijn is een veiligheidsrisico voor een kat buitenshuis.

Wanneer heeft het zin om een kat aan de lijn te houden?

Er zijn een aantal redenen waarom het toch erg handig kan zijn om een kat aan een tuigje te laten wennen en hem aan de lijn te houden. Dat is wanneer het tuigje niet wordt gebruikt als een uitgaansaccessoire voor een kat die in een appartement woont, maar voor veiligheidstraining, sociaal contact en tijdelijk gebruik.

Goede redenen om een kat aan de lijn te houden

  • Nieuw in de omgeving: heb je een kitten die buiten zou moeten zijn, of ben je met je buitenkat verhuisd? Onder begeleiding van mensen kunnen de onervaren huistijgers hun eerste stapjes zetten in de nieuwe omgeving, rondkijken en hun terrein registreren.
  • Herstelperiode: is je scharreltijger ziek of herstelt zij langzaam van een ziekte? Aan de lijn laat je het dier onder jouw toezicht urenlang buiten bewegen.
  • Veiligheidstraining: wil je dat je huistijger toegang heeft tot delen van het huis, zoals een kattenveilig balkon? Aan de lijn kan het dier onbekende gebieden in jouw aanwezigheid onderzoeken.
  • Socialisatie: wil je je kat samenbrengen met een nieuwe huisgenoot en wil je een wilde klopjacht vermijden? Leg de oude bewoner die het thuisvoordeel heeft aan de lijn. Zelfs de meest zorgvuldig voorbereide socialisatie kan mislukken – de riem zorgt voor een veilige afstand.
  • Vastzetten: door omstandigheden kan het altijd gebeuren dat je de kat zonder transportbox mee moet nemen of onderweg naar buiten moet laten – bijvoorbeeld als je op een lange reis gaat en de kat tussendoor zijn behoefte moet doen. De riem geeft jou en het dier veiligheid onderweg.

Hoe vind ik het juiste tuigje voor de kat?

De kat moet altijd worden vastgemaakt met een tuigje, niet met een riem die rechtstreeks aan de halsband is bevestigd. Een ongeluk zit in een klein hoekje als de kat bang is, verstrikt raakt of zelfs gewurgd wordt. Bij tuigjes wordt de riem vastgemaakt aan een punt tussen de schouders van de kat – dit is veel veiliger. Het kattentuigje mag niet bekneld raken of te los zitten.

Er zijn twee soorten kattentuigjes:

  • Eenvoudige tuigjes bestaan uit een kattenhalsband en een heupgordel, die via een rugbeugel met elkaar zijn verbonden.
  • Borstgordels hebben geen kraaggedeelte. In plaats daarvan loopt een riem over de borst van het dier en is aan de zijkant met de heupriem verbonden.

De tuigjes moeten verstelbare banden hebben, zodat alles precies kan worden aangepast aan de individuele lichaamsbouw van het dier. Tussen de kraag en de heupgordel moet een vinger speling zitten.

Hoe kan ik mijn kat aan de lijn laten wennen?

Je hebt veel geduld en positieve aanmoediging nodig voordat de kat gewend is aan het tuigje. Probeer het onbekende object niet over de kop van het dier heen te trekken. Het werkt beter als je hem het tuigje aanbiedt en bijvoorbeeld een traktatie gebruikt om hem te verleiden zijn hoofd er doorheen te steken. Verdeel de training in kleine stapjes en bespaar niet op lof en traktaties.

Reken echter op twee tot vier weken voordat het dier het tuigje laat aantrekken. Zodra de kat het tuigje accepteert, oefen dan in alle rust in huis aan de lijn te lopen voordat je naar buiten gaat – eerst voor de deur van het huis of in het trappenhuis, en dan een paar stappen buiten de voordeur.

En vergeet niet dat je je kat alleen in dergelijke situaties aan de lijn moet houden. Bespreek eventueel met je dierenarts of een dergelijke training wel nodig is voor jouw huistijger.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren