Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Cavapoo: een lieve gezelschapshond met teddy-look

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een Cavapoo rent door een weiland

De cavapoo, ook wel cavoodle genoemd, is ontstaan door kleine of dwergpoedels te kruisen met Cavalier King Charles-spaniëls. Beide rassen zijn enorm vriendelijk tegen mensen en dol op beweging, en dus is de cavapoo ook een vriendelijke, actieve en lieve metgezel en gezinshond. Dit ras is nu een van de populairste kruisingen.

Loading...

‘Poo’ staat voor ‘poodle’

Mensen met een hondenallergie reageren meestal op de vacht van de hond, maar soms ook op het speeksel. De speciale vachtstructuur van de poedel voorkomt het verharen. Daarom reageren veel – maar niet alle! – mensen met een allergie niet op de poedel. Op basis van de wens om meer hondenrassen met dergelijke vacht te fokken, zijn poedels over de hele wereld gekruist met andere rassen. De namen van deze gekruiste rassen eindigen meestal op ‘-poo’ of ‘-doodle’, zoals ook het geval is bij de cavapoo. Ze zijn bijna altijd de directe afstammelingen van raszuivere ouders. Andere generaties komen zelden voor.

Het karakter van de cavapoo

De cavapoo heeft kenmerken van beide ouders. Je kunt nooit voorspellen welke kant domineert, daarom is een cavapoo-puppy altijd een klein verrassingspakket. De kleine poedel wordt als zeer intelligent, zeer coöperatief en een beetje zenuwachtig beschouwd. Hij brengt een hoge mate van bewegingsdrang met zich mee en wil bezig gehouden worden. De Cavalier King Charles-spaniël is wat rustiger, erg aanhankelijk en gevoelig. De kruising van beide rassen is meestal mensvriendelijk, slim en past wonderwel in het leven van zijn baasje. Ze genieten van allerlei activiteiten samen; of het nu gaat om een spelletje in de tuin, een lange wandeling of knuffelen op de bank. De cavapoo is een ontspannen metgezel voor het hele gezin, als je hem maar bezighoudt. Maar als socialisatie en training worden verwaarloosd, kan de kruising zich ontwikkelen tot hyperactieve en blaffende huisgenoot die grote problemen heeft met het alleen zijn.

Opvoeden en houden van de cavapoo

Bij het rechtstreeks kruisen van twee rassen is het nooit te voorspellen hoe de pups zich precies zullen ontwikkelen. Gezinnen met familieleden met allergieën voor wie de poedelvacht vaak geschikt is, moeten heel voorzichtig zijn bij het kopen van een cavapoo. Kruisingen kunnen beide vachttypes hebben of een combinatie daarvan. De cavapoo is een goed gehumeurd gezelschapshondje dat door zijn formaat en gezellige uitstraling bijna overal welkom is. Met goede socialisatie, training en voldoende activiteit is hij geschikt voor een leven in een stadsappartement of voor een gezin met kleine kinderen. Zorg ervoor dat het kleintje een vast toevluchtsoord heeft waar hij echt in alle rust kan slapen. Deze ontspanning is zeer belangrijk, omdat beide rassen de neiging hebben om zichzelf te ‘overbelasten’ en dan weer moeilijk tot rust kunnen komen.

Verzorging van de cavapoo

Ook de vacht van de cavapoo kan verrassingen met zich meebrengen. De vachtstructuur kan pas definitief worden vastgesteld na de vachtwisseling van puppy naar volgroeide hond. Uitgebreide verzorging en regelmatige bezoeken aan een trimsalon zijn essentieel. Hoe langer de vacht, hoe belangrijker het is dat je deze elke dag ontdoet van klitten, takjes en alles wat er verder nog in zit. Daarnaast moet je de vacht grondig borstelen. De oren hebben speciale zorg nodig, want als ze worden afgesloten door haar, ontstaat er een ontsteking.

Kenmerken van de cavapoo

Van de Cavalier King Charles-spaniël zijn enkele erfelijke ziekten en de gevolgen van doorfokken bekend. Door kruising van de poedelgenen komen deze ziekten minder vaak voor. Desalniettemin is het belangrijk ervoor te zorgen dat de fokker een goede reputatie heeft en dat de ouderdieren genetisch zijn getest. Als dat allemaal goed zit, kan je cavapoo een leeftijd van wel 15 jaar bereiken.

De beste producten voor je cavapoo vind je bij ons!

Naar de hondenproducten

Profiel Cavapoo

Ras
Cavapoo
Oorsprong
VS (tegenwoordig wereldwijd gefokt)
Classificatie
Gezelschapshond (beide ouderrassen)
Grootte
30 tot 45 centimeter schofthoogte
Gewicht
5 tot 10 kilogram
Anatomie
breed scala van korte tot lange poten, sterk of slank
Ogen
donker en middelgroot
Oren
zeer harige, hangende oren
Vacht en kleur
gekruld van kleine tot lange golven, een breed scala aan kleuren van zwart tot wit, goud, roodbruin en twee- of driekleurig gespikkeld
Kenmerken
rustiger van aard dan de populaire cockapoo
Karakter
lief, aanhankelijk, speels en volgzaam
Verzorging
regelmatig borstelen, evenals het controleren van oren en nagels, trimmen bij de hondentrimmer
Gezondheid
aanleg voor sommige erfelijke ziekten

Vind de juiste producten voor je cavapoo

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren