Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Ierse terriër - een veeleisende begeleider voor actieve gezinnen

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Zwei Irish Terrier Hunde liegen auf der Wiese

De Ierse terriër is een van de grootste en rustigste terriërrassen. Zijn langpotige, elegante lichaamsbouw is net zo aantrekkelijk als zijn kindvriendelijke karakter. Met een goede socialisatie en consistente opvoeding is dit hondenras de juiste keuze voor actieve eigenaren die veel tijd doorbrengen in de bossen en velden en ook geïnteresseerd zijn in hondensport.

Loading...

Veelzijdigheid in de genen

Volgens historici is de Ierse terriër het oudste terriërras ter wereld. Hun oorsprong ligt in Ierland, waar de dieren eeuwenlang deel uitmaakten van de familie en de boerderij vrij hielden van ratten, vossen en ander ongedierte. Er wordt gezegd dat de Ierse terriër nauw verwant is aan de Ierse wolfshond. In de 19e In de 19e eeuw veranderde de manier waarop mensen leefden zo sterk dat dit hondenras op de rand van uitsterven stond. Liefhebbers van het ras doen er alles aan om het in stand te houden en de “Irish Red Terrier” te fokken zoals we die nu kennen. Desalniettemin is het ras nu zeer zeldzaam, hoewel het een interessante keuze is, vooral voor gezinnen met kinderen die van het buitenleven houden.

Het karakter van de Ierse terriër

De Ierse terriër is een veelzijdige, middelgrote hond met een aantrekkelijke, sterke persoonlijkheid. Zijn roots als familielid met de taak om zijn mensenroedel te ondersteunen als waak- en jachthond, zitten tot op de dag van vandaag stevig in zijn aard verankerd. Enerzijds is hij een zachtaardige, intelligente familiehond, anderzijds brengt hij typische terriërkenmerken mee zoals moed, zelfvertrouwen en een passie voor jagen. Hij wordt beschouwd als dol op kinderen en loyaal aan zijn mensenroedel. Zijn band met zijn familie is buitengewoon sterk. Deze slimme viervoeters hebben een matige “wil om te behagen” en zijn met een beetje hondenervaring gemakkelijk op te voeden. Let de eerste weken in zijn nieuwe thuis vooral op een goede socialisatie, zodat jij en je Ierse terriër ontspannen en evenwichtig door het leven kunnen gaan.

Irish Terrier

De Ierse terriër opvoeden en houden

De nieuwsgierige, actieve Ierse terriër heeft veel beweging en hersenwerk nodig om tevreden zijn. Een huis met een grote, stevig omheinde tuin stelt deze gepassioneerde waakhond in staat zijn aangeboren instinct te volgen. Geef hem bovendien de gelegenheid om stoom af te blazen en laat hem langere afstanden draven. Als gezelschapshond tijdens het joggen, fietsen of paardrijden slaat de Ierse terriër geen slecht figuur. Voorwaarde is dat je je aangelijnde maatje altijd en overal onder de duim hebt. Zijn jachtinstinct kan hierbij een echte uitdaging voor je worden. Met de juiste anti-jachttraining bereiken de meeste Ierse terriërs echter een hoog veiligheidsniveau bij hun taken. Hondenscholen en trainers helpen je samen de nodige trainingsstappen onder de knie te krijgen. Naast jachtvervangende trainingen zoals zoekspelletjes of mantrailing, krijg je de slimme terriër ook enthousiast voor andere hondensporten: hondenfrisbee, dogdancing of agility zijn sporten die zijn spelplezier en bewegingsdrang stimuleren en tegelijkertijd zijn impulscontrole trainen.

Verzorging van de Ierse terriër

De Ierse terriër heeft een ruwe, getrimde huid met een dikke, zachte ondervacht. Als je hem een of twee keer per week borstelt, zal hij weinig haar in huis verliezen. De langere topharen moeten meerdere keren per jaar met de hand worden bijgeknipt. Professionele hondentrimmers kunnen helpen en ook de vacht tussen de tenen inkorten. Maar daarbuiten heeft de Ierse terriër weinig verzorging nodig. Hij wordt als zeer robuust beschouwd en wordt nauwelijks belast door erfelijke rastypische ziekten. De meeste Ierse terriërs worden 13 tot 15 jaar oud.

Bij ons vind je de beste producten voor je Ierse terriër!

Naar de hondenproducten

Profiel Ierse terriër

Ras
Ierse terriër
Oorsprong
Ierland
Classificatie
terriër
Grootte
46 tot 48 centimeter schouderhoogte
Gewicht
11 tot 15 kilogram
Anatomie
langpotig, slank en gespierd
Ogen
middelgroot en donker
Oren
klein, V-vormig en voorovergebogen met een donkere punt
Vacht en kleur
ruw haar met een dichte ondervacht; bruintinten van tarweblond tot roodbruin
Kenmerken
zeer zeldzaam hondenras
Karakter
mensvriendelijk, dol op kinderen, speels en waakzaam
Verzorging
regelmatig borstelen, oog- en oorcontroles, meerdere keren per jaar trimmen
Gezondheid
robuust ras met weinig gezondheidsproblemen en erfelijke ziekten

Vind de juiste producten voor jouw Ierse terriër

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren