Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Rouw om je huistijger - wanneer katten sterven

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een tabby kat met een rode halsband ligt te slapen op de vloer

Het verlies van hun geliefde poes treft kattenliefhebbers bijzonder hard. Vaak heeft zich in de loop der jaren een intieme relatie ontwikkeld, een relatie die moeilijk uit te leggen is aan buitenstaanders. Wanneer het bekende spinnen of veeleisende miauwen verstomt, kan het verdriet overweldigend zijn. Toch moet je erop voorbereid zijn dat je wanneer de kat sterft praktische beslissingen zult moeten nemen.

Loading...

Als katten sterven: wanneer moet ik mijn huistijger laten gaan?

Hoe je afscheid neemt van je kat, hangt af van de manier waarop hij overlijdt. Als de dood van de huistijger te voorzien is omdat het dier al heel oud is, sta je aan het begin van een emotioneel stressvolle periode.

  • Oude kat: mits goed verzorgd en in goede gezondheid, hebben katten een natuurlijke levensverwachting van gemiddeld twaalf tot veertien jaar. Nog oudere dieren zijn echter niet ongewoon. Katten lijken aan te voelen wanneer er een einde komt aan hun natuurlijke levenstijd. De dieren trekken zich steeds meer terug, eten weinig en zoeken rust. Als je dergelijke gedragsveranderingen waarneemt, weet je dat het tijd is om je huistijger los te laten.
  • Ernstig zieke kat: ook wanneer de kat een onbehandelbare ziekte heeft of pijnlijke verouderingsverschijnselen vertoont, zodat het dier zichtbaar lijdt, zul je er vroeg of laat over na moeten denken het dier te laten inslapen. Ook in zo’n geval heb je genoeg tijd om verdere stappen af te wegen en bewust om te gaan met de dood van het dier.
  • Overlijden door een ongeluk: katten, vooral buitenkatten, behoren tot de groep huisdieren met een verhoogd risico op ongelukken. Als je kat onverwachts letsel oploopt door bijvoorbeeld een verkeersongeval, is de schok in het begin vast overweldigender dan het verdriet.
  • Acute complicaties: het leven van een kat kan snel en onverwachts eindigen als zich elders fatale omstandigheden voordoen. Zo’n geval is bijvoorbeeld vergiftiging. Ook hier is er weinig tijd om afscheid te nemen – zeker als je in een noodgeval in zeer korte tijd moet beslissen over euthanasie.

Coping voor het mogelijk vertraagde begin van de rouw over je kat zijn individueel en hangen sterk af van de omstandigheden rond de dood van je kat.

Nog een laatste keer naar de dierenarts: wanneer moet ik de kat laten inslapen?

Helaas kan niet elke kat vredig in slaap vallen in zijn vertrouwde mandje. Of het nu gaat om het verkorten van het lijden bij ernstige ouderdomsaandoeningen of als laatste redmiddel in medische noodgevallen: voor geen enkel baasje is het een gemakkelijke beslissing om zijn geliefde kat te laten inslapen. Als het leed te groot wordt voor het dier, moet je proberen de situatie zo objectief mogelijk in te schatten. Angst voor verlies of uitstel van het onvermijdelijke einde is vanuit menselijk perspectief begrijpelijk, maar verlengt uiteindelijk het lijden van het dier.

Laat je adviseren door je dierenarts: hij kan de gezondheidstoestand en het juiste tijdstip voor het laatste bezoek beoordelen. De vakkundig uitgevoerde euthanasie vindt plaats door toediening van een kalmerend middel en een verdovingsmiddel. De kat sterft slapend en pijnloos. Veel dierenartsen bieden ook euthanasie aan tijdens huisbezoeken of speciale afspraken buiten praktijkuren: dit scheelt het dier stress in zijn laatste uren. De kosten liggen tussen de 70 euro (dierenartsenpraktijk) en 120 euro (thuis). Trouwens: zoek vooraf een vertrouwenspersoon die je tijdens de euthanasie terzijde staat. Maak van tevoren duidelijk of je aanwezig wilt zijn. In een noodsituatie, wanneer je niet op de situatie bent voorbereid, kan deze beslissing je emotioneel overweldigen.

Waar kan ik mijn kat begraven?

Het is moeilijk voor baasjes om te beslissen wat er met het lichaam van hun geliefde kat moet gebeuren. Als je de kat in de dierenartspraktijk laat inslapen en je geen ander verzoek indient, wordt er volgens de plaatselijke verordeningen voor het stoffelijk overschot gezorgd. Dit is ook je aanspreekpunt als je geen andere mogelijkheid hebt om de kat te begraven of cremeren.

  • Begraven in de tuin: als huiseigenaar kun je je kat gewoon in de tuin begraven. Er zijn echter een paar dingen waar je op moet letten. De tuin mag zich niet in een natuur- of waterbeschermingsgebied bevinden. Het graf moet minimaal een halve meter diep zijn en een meter verwijderd van het dichtstbijzijnde openbare pad. Het dier moet worden verpakt in afbreekbaar materiaal, zoals een kartonnen doos – niet in folie of plastic.
  • Crematie: als het niet mogelijk is de kat in je eigen tuin te begraven, kun je je tot een dierencrematorium wenden en je de as van je kat in een urn laten overhandigen. Tegenwoordig zijn er in heel veel plaatsen dierencrematoria. De kosten van de crematie zijn grotendeels gebaseerd op het gewicht van het dier.
  • Dierenbegraafplaatsen: in verschillende plaatsen zijn er speciale dierenbegraafplaatsen waar je een graf voor je kat kunt huren.

Het is echter ten strengste verboden om een dode kat in de openbare ruimte, in een bos of in een park, te begraven. Dit wordt beschouwd als een wetsovertreding en kan worden bestraft met een boete die kan oplopen tot 900 euro.

Afscheid van je huistijger - verdriet overwinnen

Elke katteneigenaar rouwt op een andere manier om de overleden huisgenoot. Het verlies van het dier laat een leegte achter; in het dagelijks leven merk je op alle mogelijke plaatsen dat de kat er niet meer is. Sta deze gevoelens toe: je bent een vertrouweling op vier poten kwijtgeraakt die niet gemakkelijk kan worden vervangen. Gesprekken met andere baasjes die met een dergelijk verlies te maken hebben gehad, kunnen helpen bij het omgaan met je verdriet.

Rituelen helpen ook: plaats een foto van je dier of plant kattenkruid op het graf. Kleine kinderen die nog maar een vaag begrip hebben van ‘de dood’, kunnen steun vinden bij het sprookjesachtig idee van een ‘kattenparadijs’, waar katten naartoe gaan als ze doodgaan. De mogelijkheid om het graf van de kat te bezoeken of de begrafenis bij te wonen is een mogelijke manier om met het verlies om te gaan voor iets oudere kinderen.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren