Berner Sennen: krachtige en gespierde hond

Geschiedenis

Dit hondenras is afkomstig uit Zwitserland en hij is oorspronkelijk gefokt als trekdier en waakhond. Zo is hij in staat om alleen vee te beschermen tegen aanvallen van roofdieren. De hond zoals wij die nu kennen is gefokt door de Zwitserse kynoloog. Wel doet het verhaal de ronde dat dit soort hond oorspronkelijk afkomstig is van de zwarte dog-achtige honden die door de Romeinen werden geïmporteerd naar Zwitserland.

Uiterlijke kenmerken

De Berner Sennen grootte ligt tussen de 58 en 70 centimeter. Een teef is iets kleiner dan een reu. Het Berner Sennen gewicht ligt om en nabij de 40 kilo. Deze hond is overwegend zwart van kleur en heeft witbruine tekeningen op de kop, de borst en poten. De gespierde hond heeft verder een grote kop en dichtbegroeide staart. De stokharige vacht bestaat uit twee lagen die vragen om de nodige verzorging.

Berner Sennen karakter

Deze hond die behoort tot de grote hondenrassen kenmerkt zich door een sterk en intelligent karakter. Hij is waaks, maar wel op een beheerste manier. Verder is hij tolerant, lief, rustig en je hebt aan deze hond een goede kameraad. Hij kan wat afstandelijk zijn naar vreemde mensen en honden die hij niet kent, maar is over het algemeen zeer sociaal. Hij luistert perfect na een consequente training en kan goed alleen zijn. Kortom: iets om rekening mee te houden bij de aankoop van een Berner Sennen puppy.

Mens en dier

De hond is zeer vriendelijk van kinderen en is prima in staat om zijn eigen boontjes te doppen. Tenzij hij wordt uitgelokt, zal hij nooit uit zichzelf aanvallen of lelijk doen. Hij wordt wel een 'verlegen' hond genoemd. Het is daarom van belang om een Berner Sennen pup goed te laten socialiseren om er later volop plezier aan te beleven.

Gezondheid en voeding

Deze hond wordt ongeveer 8,5 jaar oud en kampt vaak met diverse gezondheidsproblemen. Dit komt omdat er bij dit ras sprake is van slechts weinig genetische variatie. Zorg altijd voor voldoende eten en drinken en breng jaarlijks een bezoek aan de dierenarts voor een gezondheidscontrole. Laat de hond daarnaast voldoende bewegen om obesitas tegen te gaan.

Hygiëne

Een Berner Sennenhond heeft goede verzorging nodig en dit geldt in het bijzonder voor de vacht. Dagelijks borstelen is belangrijk en daarnaast wordt ook een periodiek bad aanbevolen.