Poedel: energieke en vrolijke hond

Geschiedenis

Dit hondenras is afkomstig uit Duitsland en is ontstaan uit een combinatie van de Barbet en een ander onbekend hondenras. Althans, dat is wat men in Frankrijk denkt. In Duitsland stelt men dat dit hondenras is ontstaan uit de Duitse Herdershond en een Brak. De hond is er in verschillende variaties: de Toypoedel, de Dwergpoedel, de Middenslagpoedel en de Grote Poedel of Koningspoedel.

Uiterlijke kenmerken

De Poedel grootte varieert van minder dan 28 centimeter tot maximaal 60 centimeter. Het Poedel gewicht ligt tussen de 5 en 22 kilo en is geheel afhankelijk van welke soort je aanschaft.

De elegante en actieve hond heeft een ovaalvormige kop en zijn ogen zijn zwart, bruin of amandelkleurig. Daarnaast heeft hij een korte rug en ook een korte en hangende staart.

Wat direct opvalt aan dit hondenras is het haar. De vacht is er in karakteristieke krullen of koorden. Naast zwart kan de Poedelvacht ook bestaan uit de kleuren wit, bruin, grijs, oranje vaalros en rood vaalros.

Poedel

Poedel karakter

De Poedel hond is actief en energiek. Dit merk je onder andere aan zijn actieve houding. Ondanks zijn trotse houding heeft de hond een zachtaardig karakter en is hij zeer gericht op zijn baas. Het is een trouwe en intelligente hond die je veel kunt leren. Wel is het belangrijk om de hond altijd een stap voor te blijven om te laten zien dat jij de baas bent.

Mens en dier

Dit hondenras is een zeer kindvriendelijke en kan vaak prima overweg met andere honden. De hond gedijt goed in een sociale omgeving. Wel is de hond wat gereserveerd tegenover mensen die hij niet kent en daarom heeft hij de neiging soms wat overdreven te blaffen.

Gezondheid en voeding

Houd je hond gezond door hem te voorzien van de juiste voeding. Hiermee voorkom je allerlei gezondheidsproblemen. Poedels zijn gevoelig voor allergieën, huidaandoeningen, diabetes en verschillende hartproblemen. Zorg dat je hond voldoende beweging krijgt en op die manier zijn energie goed kwijt kan.

Hygiëne

De Poedelvacht heeft beslist aandacht en verzorging nodig. Klitten voorkom je door de hond dagelijks te borstelen. Besteed verder aandacht aan een gezond gebit en bezoek regelmatig een dierenarts.