Sint-Bernard: een imposante en rustige hond

Geschiedenis

De Sint-Bernard hond is afkomstig uit Zwitserland en verwant aan de Zwitserse Sennen-honden en Alpine Mastiff. Hij dankt zijn naam aan de Grote Sint-Bernhardpas waar hij werd ingezet als hulphond. Vanaf eind 19de eeuw is dit hondenras vooral gefokt als gezinshond. Sindsdien is de hond uitermate populair in zowel Europa als Noord-Amerika.

Uiterlijke kenmerken

De Sint-Bernard grootte is bij een reu 70 tot 90 centimeter en bij een teef 65 tot 80 centimeter. Het Sint-Bernard gewicht ligt zo rond de 100 kilo.

De hond valt vooral op door zijn indrukwekkende verschijning en grote kop. Verder heeft hij een korte hals, brede rug en laaghangende staart.

Daarnaast heeft de hond een korte of lange vacht. De vacht is roodbruin van kleur en wordt afgewisseld met witte vlekken.

Sint-Bernard

Sint-Bernard karakter

Het Sint-Bernard karakter is lief, rustig en zachtaardig. Toch is het ook een echte waakhond en zal hij er alles aan doen om zijn territorium te verdedigen. De vriendelijke hond is sociaal en kan goed alleen zijn. Wel vindt hij het heerlijk om erop uit te gaan met zijn baasje. Kies je voor een Sint-Bernard pup, train de Sint-Bernard puppy dan op een goede manier, want de hond is eigenzinnig en heeft af en toe best wat sturing nodig.

Mens en dier

Een Sint-Bernard hond is vriendelijk naar volwassenen en kinderen. Hij zal ondanks zijn imposante verschijning nooit zomaar uitvallen of agressief worden. Daarom doet de hond het uitstekend in een gezin met kinderen. Bij een goede socialisatie kan hij ook prima overweg met andere honden en katten.

Gezondheid en voeding

Zorg dat de hond voldoende beweging krijgt om op die manier obesitas tegen te gaan. Let tevens op de hoeveelheid hondenvoer die hij krijgt.

Vanwege de 100 kilo gewicht is hij gevoel voor heup- en gewichtsproblemen en dit is beslist iets om rekening mee te houden.

Hygiëne

De Sint-Bernard hond vindt het heerlijk om geborsteld te worden. Doe dit vooral als hij in de rui is. Laat het schaar- of tanggebit ook regelmatig controleren door de dierenarts.