Staffordshire Bull Terrier: een enthousiaste en energieke hond

Geschiedenis

De Staffordshire Bull Terrier hond werd al in de 15de eeuw in Engeland gefokt om mee te doen aan hondengevechten. Daarnaast werd hij ook ingezet om te jagen op ratten en andere kleine dieren. Dit hondenras is ontstaan uit diverse kruisingen tussen bulldogs en terriërs. Pas later werd hij ook gefokt om te houden als gezinshond.

Uiterlijke kenmerken

De Stafford of Staffie heeft een schofthoogte tussen de 35,6 en 40,6 centimeter. Een reu weegt 12,7 tot 17,3 kilo en een teef 10,9 tot 15,4 kilo.

Hij heeft een kortharige en gladde vacht en is er in allerlei kleuren. Black and tan of goudkleurig is echter niet wenselijk bij dit hondenras.

De hond valt natuurlijk vooral op door zijn gespierde verschijning en rechte rug. Hij heeft een brede en diepe borst en rechte poten. Daarnaast beschikt de korte kop over stevige kaken, ronde ogen en halfstaande oren. De staart wordt laag gedragen.

Staffordshire Bull Terrier

Staffordshire Bull Terrier karakter

Er zijn altijd zaken om rekening mee te houden als je graag een keuze maakt uit een nest Staffordshire Bull Terrier pups. Dit hondenras heeft veel beweging nodig. Hij is daarom gek op rennen en spelletjes. Sommigen zijn ook dol op zwemmen en naar de fiets lopen. De hond is sociaal richting het baasje en andere mensen. Leer hem al jong om regelmatig alleen te zijn, anders vindt hij dit op latere leeftijd lastig. Bovendien is het zeer belangrijk om bij dit hondenras met duidelijke commando's te werken. Doe je dit niet, dan zal de hond jou en anderen overheersen en kan het zomaar gedragingen gaan vertonen die voor niemand prettig zijn.

Mens en dier

Hoewel dit hondenras verliefd is op zowel volwassenen als kinderen, is het geen hond die soortgenoten duldt. Bovendien jaagt hij maar al te graag op katten. Vooral vanaf de puberteit wordt hij minder verdraagzaam zodat het belangrijk is om eventuele confrontaties met andere dieren te voorkomen. Hij zal zich niet snel onderdanig opstellen en daarom is het aan jou om dit effectief en consequent op te pakken.

Gezondheid en voeding

De hond heeft een absolute topconditie en dit blijft zo als je hem voorziet van de juiste hoeveelheid voeding. Het houdt zijn organen sterk en lichaam vitaal. Zie er daarnaast op toe dat de hond voldoende beweging krijgt, want de kans op obesitas is bij onvoldoende beweging beslist aanwezig.

Hygiëne

Staffordshire Bull Terriers zijn honden die qua vacht weinig verzorging nodig hebben. Wel is het verstandig om aandacht te besteden aan het gebit. Bezoek hiervoor regelmatig de dierenarts.