Bengaal: levendige en zelfverzekerde kat

Geschiedenis

De kat is ontstaan dankzij de invloed van de Amerikaanse geneticus Jean Mill. Ze kruiste bijvoorbeeld California Spangle en Aziatische wilde katten met huiskatten. De Spotted Bengaal-poes die daaruit voortkwam, werd gekruist met de zwarte vader waarna de gespikkelde kat ontstond. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd hij officieel erkend als raskat.

Uiterlijke kenmerken

De Bengaal is een kleine tot middelgrote kat en weegt tussen de 4 en 7 kilo. Het is een gespierde slanke kat met lange en sterke achterpoten. De staart met afgeronde punt is kort tot middellang.

Hij heeft een rond hoofd met kleine oren die ver uit elkaar staan. De oogkleur is groen, geel of blauw.

Daarnaast is de kortharige vacht er in de kleuren bruin, sneeuw of zilver. Variaties zijn ook mogelijk: Black Spotted Tabby, Lynx Point, Marble, Mink, Seal Lynx Point Spotted en Sepia Spotted Tabby.

Bengaal karakter

Het Bengaal karakter is levendig, speels en actief. Hij is zelfstandig, leert snel en laat duidelijk merken wat hij wel of niet leuk vindt. Een klimboom of krabpaal wordt door het beestje beslist gewaardeerd. Daarnaast kun je ook allerlei kattenspeeltjes in huis halen om de kat bezig te houden.

Net als de meeste andere katten vindt ook de Bengaal het niet prettig om alleen te zijn. Zoek daarom een soortgenootje voor de kater of poes. Dit is wel zo prettig als er niemand thuis.

Mens en dier

De Bengaalse kat is zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Hij heeft namelijk een vriendelijk karakter en maakt graag deel uit van het gezin. Over het algemeen gaat de kat probleemloos overweg met soortgenoten en honden. Uiteraard speelt socialisatie hierbij een belangrijke rol.

Voeding en gezondheid

Stem het voer altijd af op de grootte, leeftijd en activiteiten van je kat. Let er op dat dit beestje mogelijk gevoelig is voor bacteriën in het voer. Dit kan leiden tot braken en diarree. In zo'n situatie ga je langs bij een dierenarts.

Verzorging

De vacht van een Bengaalse kat vraagt slechts om weinig verzorging. Wel is het belangrijk om de kat regelmatig te borstelen, want op die manier zijn haarballen tegen te gaan.

Houd ook de gebitskwaliteit in de gaten en bezoek hiervoor ieder jaar de dierenarts.