Blauwe Rus poes of kater: een ingetogen en introverte kat

De Blauwe Rus is een ingetogen en introverte kat. Het is een charmante persoonlijkheid en hij heeft een hekel aan lawaai. Dit kattenras valt op door zijn zilverblauwe fluwelen vacht en heeft bovendien een lief karakter. Dit prachtige ras is een aanwinst voor iedere kattenliefhebber.

Geschiedenis

De Blauwe Rus kat is ontstaan uit een mengeling van effen grijsblauwe huiskatten, Siamese katten en dieren uit Rusland. Begin 1900 begon men in Engeland met het fokken van dit kattenras, maar de kortharige blauwe katten kwamen al veel langer voor in Groot-Brittannië. Zo werden ze bijvoorbeeld door Britse handelslieden ingezet voor de jacht op muizen.

Uiterlijke kenmerken

Het gewicht van de Blauwe Rus ligt tussen de 3 en 6 kilo en de Blauwe Rus grootte is middelgroot. Dit kattenras valt op door de zachte vacht en groene ogen. Daarnaast wordt deze kat geprezen om zijn elegante verschijning en gespierde houding.

De kat heeft lange poten, korte voeten en een slanke staart. De uiteinden van de kattenharen zijn pigmentloos en dit draagt bij aan zijn zilverglanzende vacht.

De voorkeur gaat uit naar een egale middelblauwe kleur, maar in principe zijn alle kleuren van donker tot zilverblauw toegestaan bij de Blauwe Rus.

blauwe rus

Blauwe Rus karakter

Het Blauwe Rus karakter is rustig en daarom houdt de kat ook niet van drukte. Blauwe Rus kittens zijn in eerste instantie wel speels en druk, maar dit neemt af zodra ze ouder worden. Het is een sociale kat die gericht is op zijn baasje en huisgenoten. Hoewel de kat graag binnen verblijft, is voldoende speel- en bewegingsruimte belangrijk. Op die manier kan hij zijn energie goed kwijt. Sommige Blauwe Rus huiskatten vinden het bovendien fijn om af en toe naar buiten te gaan.

Mens en dier

Dit kattenras is intelligent en vindt het heerlijk om met mensen en met kinderen te spelen. Voedsel zoeken is iets de Blauwe Rus zeker zal waarderen. Verberg daarom regelmatig brokjes en lekkernijen op een andere plek, want daarmee prikkel je zijn intelligentie.

Voor deze kat is het belangrijk dat hij niet alleen is. Zorg daarom dat hij een soortgenoot heeft - dit hoeft niet perse een Blauwe Rus kat te zijn. Dankzij een goede socialisatie gaat hij probleemloos om met zowel katten als honden.

Gezondheid Blauwe Rus

Geef je kat voer dat is afgestemd op zijn leeftijd en activiteit. Dit houdt het gewicht van de Blauwe Rus mooi in balans. Wissel droog en nat voer af voor een optimale werking van de spijsvertering.

Voeding

Voor elke kat is voldoende bewegingsvrijheid belangrijk. Omdat deze Blauwe Rus uit zichzelf vrij weinig weegt, is het belangrijk om het voedingspatroon in de gaten te houden. Vooral ook na een castratie of sterilisatie is de kat gevoelig voor obesitas.

Hygiëne

Borstel de kat eenmaal per week om overtollig haar te verwijderen. Voor een sterk gebit koop je goede brokjes en bezoek je jaarlijks de dierenarts met je Blauwe Rus.