Schotse vouwoorkat: kalme en introverte kat

De Schotse vouwoorkat is een rustige en stabiele verschijning. Deze kat met gevouwen oren is een echte huiskat en kenmerkt zich door een introvert karakter. Dit kattenras is huiselijk en kalm en groeit graag op in een rustige omgeving.

Geschiedenis

De Scottish Fold is afkomstig uit Schotland en werd in 1961 voor het eerst gefokt op een boerderij. Hier werd een kat (Susie) met gevouwen oren geboren en die werd vervolgens gekruist met de Britse Korthaar en andere huiskatten. Op die manier zijn de nakomelingen van Susie uitgegroeid tot een erkend kattenras, namelijk de Schotse vouwoorkat.

Uiterlijke kenmerken

Het Schotse vouwoorkat gewicht ligt tussen de 2,5 en 6 kilo en de Schotse vouwoorkat grootte is gemiddeld met een levensverwachting van 12 tot 15 jaar.

Dit middelgrote kattenras is gespierd en valt natuurlijk op door de gevouwen oren. Daarnaast heeft de Schotse vouwoorkat een rond en vol hoofd met grote ver uit elkaar staande ogen. De oogkleur is bovendien in overeenstemming met zijn vacht.

De korte dubbele vacht van de Schotse vouwoorkat voelt zacht aan en is er in de kleuren blauw, rood, zwart, crème, eventueel met wit inclusief tabbytekening of effen wit.

Schotse Vouwoorkat

Schotse vouwoorkat karakter

Het Schotse vouwoorkat karakter is vriendelijk en rustig. Het is een sociaal dier en hij vindt het beslist niet prettig om alleen te zijn. Daarom is het altijd aan te raden om een soortgenoot voor hem te zoeken. Iets om rekening mee te houden als je een bezoek brengt aan een nestje Schotse vouwoorkat kittens.

De kat is zelfverzekerd en verblijft graag in de aanwezigheid van zijn baasje. Bovendien is hij zeer intelligent en kun je hem leren om bijvoorbeeld deuren te openen.

Mens en de Schotse vouwoorkat

De Scottish Fold is lief naar mensen, kinderen en soortgenoten. Besteed ook aandacht aan een goede socialisatie, want op die manier leer je hem ook wennen aan bijvoorbeeld honden en vreemde mensen.

Gezondheid

De gevouwen oren van deze kat wordt door sommige fokkers en dierenartsen gezien als een erfelijke afwijking. Daarom is het fokken en houden van deze dieren in verschillende landen verboden.

Omwille van die wetenschap is het aan te raden de gezondheid van je kat goed in de gaten te houden. Zorg voor de juiste voeding en doe regelmatig een gezondheidscheck bij de dierenarts.

Voeding

De kat is rustig van aard en daarom is de kans op obesitas vrij groot bij de Schotse vouwoorkat. Voorkom dit probleem door het hanteren van een gezond voedingspatroon.

Hygiëne

Dit kattenras heeft slechts weinig vachtverzorging nodig. Houd wel de gebitskwaliteit in de gaten en bezoek daarom met je Schotse vouwoorkat regelmatig een dierenarts.