Sphynx: haarloze en nieuwsgierige kat

Geschiedenis

De Sphynx kat is afkomstig uit Canada en stamt af van de Canadian Hairless. Sinds de jaren 80 van de 20ste eeuw is men gestart met het fokken van deze kattensoort. Hoewel de kat er naakt uitziet, heeft hij een lichte dons vacht die de nodige verzorging nodig heeft. De kat is ideaal voor liefhebbers van dit ras, maar ook mensen met een allergie kiezen vaak voor dit type kat.

Uiterlijke kenmerken

De Sphynx grootte is middelgroot en hij wordt gemiddeld 15 tot 20 jaar. Het Sphynx gewicht ligt tussen de 3,5 en 7 kilo. Hij is goed gespierd en atletisch gebouwd. Verder ziet de kat er naakt uit, maar zijn vacht is bedekt met kleine donshaartjes. De huid voelt een beetje aan als een perzik. Alle kleuren en aftekeningen worden erkend, maar is vooral roze en donkergrijs van kleur.

De Sphynx kat heeft een driehoekig hoofd en opvallend grote oren. De ogen zijn groot en citroenvormig en de kleur is in harmonie met de vacht. Verder heeft de kat een lange en gebogen hals. Zijn staart is een onderdeel dat opvalt en wordt ook wel vergeleken met een rattenstaart.

Sphynx karakter

Het Sphynx karakter is lief, intelligent en zelfs een tikkeltje dominant en bezitterig. Hij is zachtaardig van karakter en is graag bij jou in de buurt. De kat is blij met elke vorm van aandacht die hij krijgt. Het is een kattensoort die niet graag alleen is en dat is iets om over na te denken als je een bezoek brengt aan Sphynx kittens of naaktkatten.

Mens en dier

De Sphynx kat is dol op nieuwe mensen en kan goed overweg met andere katten. Ook de omgang met honden is geen enkel probleem. Verder is de kat uiterst nieuwsgierig en vindt hij het altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Het is dan ook een kat die het op prijs stelt om te worden verwend.

Gezondheid en voeding

Een goede start is voor iedere kat belangrijk en dit gaat ook zeker op voor een Sphynx kitten. Hij heeft premium brokjes nodig omdat hij vanwege geen vacht veel energie verbruikt. Dit is een belangrijk aandachtspunt als je voorkeur uitgaat naar deze kat.

Hygiëne

De kat heeft een speciale behandeling nodig wil je er zolang mogelijk plezier aan beleven. Zo is het belangrijk om de kat goed op temperatuur te houden. Dit doe je niet alleen met premium brokjes, maar bijvoorbeeld ook met dekens - vooral in de winter is dit belangrijk! Let er verder op dat de kat niet wordt blootgesteld aan zonlicht, want hierdoor kan zijn huid verbranden. Maak ook zijn oren regelmatig schoon, want die zitten vaak vol met oorsmeer en is een punt van aandacht.

Draag ten slotte zorg voor een goed gebit en breng daarom minimaal eenmaal per jaar een bezoek aan de dierenarts. Een naakt kitten is dus leuk, maar vraagt wel om de juiste verzorging.