Mongoolse gerbil: sociaal groepsdier met een voorliefde voor graven

De Mongoolse gerbil is een knaagdier dat voortkomt uit de familie van de woestijnratten. Zoals de naam al verraadt, is het beest afkomstig uit Mongolië, waar hij in woestijnen leeft. Sinds een kleine eeuw kun je hem ook als huisdier houden. Als huisdier heeft hij nog maar een korte geschiedenis achter de rug. In 1935 is men begonnen met het fokken van de diertjes, en met succes! Stapsgewijs werden ze geïmporteerd. Vanuit Groot-Brittannië heeft de gerbil zich in 1964 over heel Europa verspreid. Sindsdien wordt de gerbil als huisdier beschouwd.

De gerbil is een leuke variant van de hamster. Je kunt uren kijken naar deze spelende dieren die graven, knagen en verstoppen. Dat ze gemiddeld langer leven dan andere knaagdieren, maakt ze tot leuke huisdieren.

De Mongoolse gerbil heeft een bruine vacht met zwarte haarpuntjes en een crèmewitte buik. Deze soort wordt ook wel in diverse andere kleuren gefokt, zoals geel, wit, zwart en gevlekt.

Gerbils worden gemiddeld een stuk ouder dan andere kleine knaagdieren; de gemiddelde levensverwachting is 3 tot 5 jaar.

Zonder staart is hij 110 tot 135 millimeter lang. De staart heeft een lengte van 95 tot 105 millimeter lang.

Een volwassen gerbil weegt zo'n 60 tot 85 gram. De mannetjes zijn 10 tot 20 procent zwaarder dan de vrouwtjes.

Begin je met een gerbil als huisdier, start dan met twee mannetjes. In tegenstelling tot de vrouwtjes blijven de mannetjes minder lang druk en vechten minder snel. Daarnaast is er natuurlijk het verschil in gewicht.

Mongoolse gerbil voeding

Geef hem als hoofdvoedsel een zadenmengsel. Daarnaast is hooi altijd goed. Wat oudere gerbils kun je ook appels en wortels geven. Zeven tot vijftien gram voedsel per dag is voldoende. Verwen je gerbil af en toe met meelwormen of kattenbrokjes.

Mongoolse gerbil karakter

De gerbil is een actief, druk beestje: de vrouwtjes zijn vaak drukker dan de mannetjes. Het zijn sociale beestjes, maar doordat ze zo actief zijn weer geen echte knuffelaars. Ook staan deze dieren erom bekend dat ze in groepen leven. Houd gerbils daarom minimaal met zijn tweeën tegelijk. Bij voorkeur gerbils die van jongs af aan met elkaar zijn opgegroeid, anders is de kans op vechten groot.

Verzorging

Geef de gerbil af en toe water in een stenen bakje, zodat hij zijn huid kan verzorgen. Dit helpt zijn huid gezond te houden. De tanden van dit beestje zijn donkergeel. Zorg dat ze gelijkmatig afslijten door genoeg takjes te geven waar hij op kan knagen.

Speelgoed en kinderen

Het zijn actieve knaagdiertjes en bijten dingen snel kapot. Je kunt daarom het beste houten speeltjes gebruiken. Ook touw is een populair speeltje. gerbils zijn kindvriendelijke huisdieren, maar ze kunnen wel schrikken wanneer je ze oppakt. Doe dit voorzichtig en pak ze niet bij hun staart, deze kan afbreken.