Zo verwelkom je meer insecten in je tuin

Het gaat niet goed met vlinders, bijen en andere soorten insecten die onmisbaar zijn voor onze natuur. Dat komt doordat er almaar minder bloemen en planten zijn waarin die kriebeldiertjes zich graag schuilhouden. Wil je de insecten in je tuin – en daarmee ook de natuur – een handje helpen? Tover die dan om tot een paradijs voor kleine kruipertjes met deze tips.

Insecten in de tuin: onmisbaar voor de natuur

Wist je dat Vlaanderen voor bijna 10 procent uit tuinen bestaat? Door die insectvriendelijk in te richten, geef je meer kruipertjes de kans om hun nuttige werk te doen. Insecten zijn dan ook een cruciaal deel van de natuur.

  • Insecten zoals vlinders en bijen bestuiven rozen, tulpen en andere bloemenpracht.
  • Andere kruipertjes ruimen afgestorven planten en dieren op, zodat de bodem boordevol voedingsstoffen zit.
  • Insecten staan zelf vaak op het menu van andere dieren, zoals vogels.

Meer insecten in je tuin? Stop met ze te bestrijden

Als je meer leven in je tuin wilt, dan is insecten bestrijden een grote no-no. Want in de natuur hangt alles samen. Dood je die vervelende mieren in je berging? Dan heeft dat meteen ook invloed op de mierenpopulatie buiten – zelfs bij je buren. Toch maar even wachten voor je die spuitbus bovenhaalt.

5 eenvoudige tips voor meer insecten in de tuin

Hoe je de natuur helpt en meer insecten in de tuin krijgt? Met deze 5 tips zit er straks overal waar je kijkt wel een beestje op of onder je bloemen en planten:

  1. Zet vlinderplanten zoals kattenstaart, koninginnenkruid, slangenkruid en wilde marjolein in je tuin. Die bevatten veel nectar, het favoriete hapje van vlinders en andere insecten. Smullen maar!
  2. Plaats minstens 1 vlinderkast, insectenhotel of bijenkast. Zo hebben vlinders, hommels en bijen – zoals solitaire bijen – genoeg nestgelegenheid.
  3. Gooi dode takken en snoeihout niet weg maar leg ze op een hoop. Na een tijdje gonst het daar van de insecten. En ook egels en salamanders zullen je dankbaar zijn.
  4. Tover een deel van je gazon om tot hooiland of bloemenweide – een wilde tuin zeg maar. Loop je niet graag door lang gras? Leg dan gemaaide paden aan. Zo wandel je binnenkort tussen de vlinders, wantsen en sprinkhanen.
  5. Leg een vijver, poel of zwemvijver aan met inheemse waterplanten op de oever. Binnen de kortste keren verwelkom je daar dan libellen, padden en waterbeestjes zoals schaatsenrijders, bootsmannetjes en larven van allerlei soorten insecten.

De perfecte bloemen om insecten naar je tuin te lokken

Niet alleen vlinderplanten lokken insecten naar je tuin. Een border vol welriekende bloemen in allerlei vormen en kleuren heeft hetzelfde effect.

Kies inheemse plantensoorten en plant bloembollen van vroege bloeiers zoals vingerhelmbloem en boerenkrokus in het najaar. En laat wilde bloemen – denk aan paarden- en boterbloemen – gerust staan. Zo trekken je borders veel vlinders en bijen aan.

Insecten helpen: tips voor je balkon

Ook op je balkon kun je insecten helpen. Plant een mengeling van grasklokjes, ezelsoren en wilde reseda in je bloempotten. Zo bespaar je op potgrond, want die plantensoorten hebben genoeg aan een mix van leemzand en compost.

Klaar om meer vlinders, bijen en andere nuttige kruipertjes te verwelkomen? Aan de slag!

In samenwerking met Natuurpunt.

Afbeeldingen