Vogels herkennen: de ijsvogel

Ken je tuinvogels: de ijsvogel

De ijsvogel valt met zijn blauwe en oranje kleur op. Toch is de kans dat je hem spot heel klein. Meer weten over deze schuwe watervogel? Lees snel verder.

Hoe ziet een ijsvogel eruit?

Hoewel je hem maar af en toe ziet, is de ijsvogel een opvallende verschijning met zijn prachtige blauwe en oranje kleur. Dankzij zijn grote kop en lange, dolkvormige snavel vangt hij vlot vissen. Het ijsvogelvrouwtje heeft een oranjerode ondersnavelbasis. Het mannetje een zwarte.

Hoe groot is een ijsvogel?

De ijsvogel is met zijn 17 tot 19,5 cm eerder klein. Strekt hij zijn groenachtig blauwe vleugels? Dan haalt hij een spanwijdte van 24 tot 26 cm. Daarmee scheert hij in een rechtlijnige vlucht over het water naar nietsvermoedende visjes. Zo haalt hij soms zelfs 80 km/u.

Welk geluid maakt een ijsvogel?

De ijsvogel heeft een opvallende roep.

Wat eet een ijsvogel?

De ijsvogel zit op laaghangende takken boven het water te loeren naar zijn lievelingskost: visjes. Die plukt hij in een elegante duik uit het water en neemt hij mee naar zijn zitpost waar hij ze tegen een tak slaat en inslikt. Daarnaast staan ook onder meer salamanders, kikkervisjes en waterinsecten zoals libellen op het menu. Het is dus moeilijk – zelfs onmogelijk – om de ijsvogel bij te voederen.

Waar leeft een ijsvogel?

Doordat de ijsvogel van vissen en andere waterdiertjes leeft, zoekt hij omgevingen met veel water op. Zo vind je hen:

  • langs langzaam stromende beken en rivieren
  • op oevers van meren, plassen en vennen
  • in moerassen, rietland en ruigte

De ijsvogel is erg schuw. Daarom zoekt hij in mindere mate parken en tuinen met een vijver op.

Waar bouwt een ijsvogel zijn nest?

Het nest van de ijsvogel is speciaal: het bevindt zich in een tunnel van 0,5 meter diep in oevers en wanden. Ook een beschutte plek tussen de wortels van bomen of in een kunstmatige ijsvogelwand geniet zijn goedkeuring als geschikte nestplaats.

Hoelang broedt een ijsvogel?

Elk jaar legt het ijsvogelvrouwtje 6 tot 7 eieren. Die broeden beide ouderparen om de beurt in 19 tot 21 dagen uit. Dan drijven ze hun visvangst 22 tot 28 dagen lang serieus op om al die hongerige bekjes van heerlijk krachtvoer te voorzien. Daarna vliegen de jongen uit om hun eigen viskunsten te perfectioneren.

Zo help je de ijsvogel een handje

De ijsvogel was lange tijd bedreigd in België en Nederland, maar doet het nu weer beter. Dat komt doordat meer en meer mensen de ijsvogel helpen om een geschikte plek voor zijn nest te vinden. Dat is eenvoudig:

  • Laat een omgewaaide boom langs de oever van een beek of vijver liggen.
  • Maak zelf een ijsvogelwand.
  • Voorkom dat stilstaand water in de winter dicht vriest.

Foto: Francois Van Bauwel

In samenwerking met Natuurpunt