Alles wat je wil weten over duiven

Duiven houden is een populaire hobby. Ze hebben weinig verzorging nodig en zijn altijd buiten, dus geen veren of stof in huis. De duif zoals wij die kennen als tuindier, stamt af van de rotsduif. Eerst werden deze dieren vooral opgegeten, maar sinds het begin van de negentiende eeuw houden mensen ze als tuindier. Een duif wordt zo’n 18 tot 20 jaar oud. Een mannetje noem je een doffer en een vrouwtje een duivin. Het is lastig om het verschil te zien. Maar doffers zijn groter, beweeglijker en koeren luider dan duivinnen.

Voeding voor duiven

De voeding van duiven bestaat uit zaadmengsels. Standaard sierduivenvoer koop je kant-en-klaar. Dit voer is aangepast op het seizoen en ras. Ook is er voer speciaal voor jonge duiven en voer met extra mineralen of vitaminen. Wil je fokken met duiven? Dan heb je speciale zaadmengsels nodig. Je mag je duif per dag ongeveer 35 gram duivenvoer geven. Het voer verdeel je over twee of drie gelijke porties. Daarnaast eten deze vogels maagkiezel, grit, piksteen, snoepzaad en pikkoek. Je kan kiezen uit verschillende merken voeding voor duiven. Een paar bekende merken zijn Beyers, Versele Laga en Mariman. Zorg verder dat er elke dag vers drinkwater klaarstaat. Voor duiven in je tuin kan je lekkers als gemengd strooizaad, etensresten, onkruidzaden en zonnebloempitten op een voedertafel leggen of in een voederbuis stoppen.

Verzorging van duiven

Duiven hebben geen uitgebreide verzorging nodig. De nagels kunnen te lang worden. Die moet je dan bijknippen. Hun veren houden ze zelf schoon door te badderen. Zorg daarom dat er elke dag schoon badwater in de duivenkooi is. Ondanks het badderen kunnen deze vogels last krijgen van parasieten, zoals veerluizen. Met een speciale spray is dat meestal snel verholpen. Naast de verzorging van duiven zelf, heeft het duivenverblijf ook aandacht nodig. Dit moet je regelmatig schoonmaken en ontsmetten. En zorg dat vooral in de winter het duivenhok tochtvrij en goed droog is. Ook hebben ze in de winter behoefte aan meer rust.

Speelgoed

Duiven zijn geen speelse vogels, zoals parkieten en papegaaien. Wel moeten in het duivenhok een broedschotel of broedkistje en verschillende zitplankjes zijn. Ook met een volière maak je deze dieren blij, omdat ze dan in de zon kunnen zitten.

Omgang met mens en dier

Duiven kan je wel vasthouden, maar echt fijn vinden ze het meestal niet. Dat geldt ook voor aaien: liever niet. Daarom zijn deze vogels minder geschikt als huisdier voor kinderen. Wel kan er soms een band ontstaan tussen duiven en hun eigenaren. Ze vliegen dan naar hen toe en komen in de buurt of op een arm zitten. Contact met mensen vinden ze net als veel andere vogels fijn. Duiven kunnen in het algemeen goed met soortgenoten opschieten. Wel kunnen ze elkaar flink pikken en zo verwonden. Ook vechten mannetjes soms met elkaar.