Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Shiba Inu: Japanse keeshond met een scherp verstand

27.02.2024 - Leestijd: 8 minuten

Shiba Inu hond staande in het midden van een veld

In zijn thuisland Japan is de shiba inu nog steeds een van de meest populaire rashonden, ondanks sterke concurrentie van kleine Europese rassen. Geen wonder: shiba inu's tonen zich loyaal en aanhankelijk voor hun mensenroedel en palmen je in met hun intelligentie en prettige karakter. Als gevolg hiervan is deze Japanse kanjer inmiddels verspreid als gezinshond buiten Azië, vooral in Noord-Amerika en Europa. Trouwens: shiba inu betekent in het nederlands simpelweg "kleine hond”.

Loading...

De geschiedenis van de shiba inu

De shiba inu gaat terug tot de honden die wijdverspreid waren in de berggebieden van Japan en die werden gehouden voor de jacht op vogels en klein wild. Pas sinds 1928 wordt het ras gefokt, nadat de “raszuivere” shiba inu bijna was verdwenen door de kruising met Britse jachthonden. Sinds 1937 wordt het ras in Japan beschouwd als een “nationaal monument”. Het moderne type is iets sterker en heeft langere poten dan zijn voorouders. De shiba inu is de kleinste vertegenwoordiger van de Japanse hondenrassen. Hij is ongetwijfeld een van de meest populaire rassen in Japan. Sinds 1980 is de shiba inu ook steeds vaker in Duitsland te vinden, al blijft hij nog steeds een zeldzame verschijning. Volgens het rasportret behoort de shiba inu tot FCI Groep 5, Sectie 5, waar hij wordt vergezeld door zijn Aziatische soortgenoten, de chow chow en de akita inu.

Waarom een shiba inu? Karakter en aard van de shiba inu

Het karakter van de shiba inu is te omschrijven als zelfstandig en onafhankelijk. Hij heeft een sterke leider nodig die hem met liefdevolle consistentie behandelt en een duidelijke en gestructureerde lijn volgt. Nalatigheid of fouten in de opvoeding kunnen door hem schaamteloos worden uitgebuit. De shiba inu is een levendige hond die licht beweegt, maar geen hectiek verspreidt. volgens de foknorm zijn agressiviteit of opvallende angstgevoelens uitsluitingscriteria voor de fokkerij. Typische eigenschappen van de shiba inu zijn dat hij vriendelijk, gelaten, nieuwsgierig en onbevreesd is en de neiging heeft om zijn baasjes te domineren als hij geen duidelijke grenzen gesteld krijgt. Als een persoon echter zijn kwaliteiten als “alfadier” laat zien, zal de hond hem loyaal, trouw en aanhankelijk volgen. Anders probeert het zelfverzekerde dier zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor zijn “roedel” – wat mogelijk niet altijd in het belang van zijn tweebenige vrienden is. Zijn sterk territoriaal gedrag, uitgesproken jachtinstinct evenals een natuurlijk wantrouwen jegens vreemden maken de shiba inu tot een ras dat niet geschikt is voor beginners. Door deze karaktereigenschap kan hij huis en erf bewaken. De kleine en visueel onopvallende hond is zeer geschikt als waakhond, ook al heeft hij de neiging om onnodig te blaffen.

Profiel Shiba Inu

Ras
Shiba Inu
Herkomst
Japan
Classificatie
Spitsen (keeshonden) en honden van een oerras (Aziatische spits)
Grootte
35 tot 41 centimeter
Gewicht
10 tot 13 kilogram
Lichaamsbouw
Gespierd, brede kop met opvallende snuit, geblokte bouw, gerolde staart
Ogen
Donkerbruin, driehoekig, de buitenste ooghoek iets verhoogd
Oren
Kleine, driehoekige rechtopstaande oren
Vacht en kleur
Middellange, harde bovenvacht met veel ondervacht, rood, zwartbruin, sesamkleurig met rood of zwart; verplicht: "urajiro"-tekening (witte vacht van de wangen en snuit langs de keel en borst naar de buik en staart en de binnenkant van de poten)
Speciale kenmerken
Oerras, sterke genetische relatie met wolven
Karakter
Loyaal, slim, dominant, eigenwijs
Verzorging
Eenvoudig; regelmatig borstelen, vaker bij het wisselen van de vacht
Gezondheid
Verminderde rode bloedcellen; verder geen risico's die kenmerkend zijn voor het ras

Is een shiba inu geschikt als gezinshond?

De shiba inu wordt beschouwd als loyaal, betrouwbaar en dol op kinderen. Hij is daarom ook geschikt als gezinshond. Vanwege zijn vrij originele instincten wil hij zijn roedel beschermen, wat hij ook in zijn gezin toepast. Het kan moeilijker worden als er nog andere honden of dieren in hetzelfde huishouden zijn. Omdat de shiba inu de neiging heeft zich dominant te gedragen, is het belangrijk dat je hem als verzorger consequent en met een zelfverzekerde houding traint. Aangezien de shiba inu de kinderen als leden van de roedel ziet, zal hij ze willen beschermen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat hij zich binnen het gezin agressief gaat gedragen. Toch moet je, ongeacht het ras van je gezinshond, altijd de kinderen en de hond in de gaten houden. Dit geldt vooral naarmate de kinderen kleiner zijn. Omdat honden van dit ras niet graag onderdanig zijn, is het raadzaam jongere kinderen niet alleen met de hond te laten wandelen.

Opvoeding en houden van een shiba inu

Een shiba inu veranderen in een goede, gehoorzame hond is niet eenvoudig. Het ras is geneigd om koppig te zijn en is moeilijk om te kopen. Zelfs met strengheid zal je je doel niet bereiken bij deze zelfverzekerde honden. Er is nauwelijks een verlangen om mensen te plezieren. De shiba inu is een intelligent dier dat snel leert – wanneer het daar zin in heeft. Vanwege het uitgesproken jachtinstinct is onaangelijnd buiten lopen een riskante zaak. In ieder geval moet het bezoek aan de hondenschool worden afgerond, zodat in ieder geval de basisgehoorzaamheid in het dagelijks leven goed wordt ingeoefend. De pelsneus moet al van kleins af aan gewend worden aan andere honden, andere huisdieren en kinderen. Want alleen een intensieve inprenting en een goede socialisatie van de jonge hond zorgen ervoor dat de volwassen shiba inu goed overweg kan met zijn soortgenoten. Niet alleen vreemde mensen worden met scepsis ontvangen, maar ook alle andere levende wezens.

Als huisgenoot is de shiba inu kalm en evenwichtig. Hij behandelt vreemden echter met een gezond wantrouwen. Dat kwalificeert hem als een bekwame waakhond die het werkelijke gevaar goed kan inschatten en pas geluid maakt als er daadwerkelijk iets ongewoons gebeurt. Het is ideaal als de shiba inu toegang heeft tot een afgeschermde buitenruimte zoals een tuin; in ieder geval moeten lange wandelingen (aan de lijn) gegarandeerd zijn. Deze energieke “jongen van de natuur” staat daarop, ongeacht het weer: modder en slecht weer maken de robuuste Japanner niets uit. Mama of papa moet mee zonder mitsen en maren. Kortom: het opvoeden van de shiba inu is niet eenvoudig en mag niet lichtvaardig worden opgevat. Het is belangrijk dat de eigenaren er veel tijd aan kunnen besteden, zowel in de inprentingsperiode als op volwassen leeftijd.

Hoeveel beweging heeft een shiba inu nodig?

Als jachthond is voldoende beweging een van de behoeften van de Shiba Inu. Lange wandelingen of trektochten passen bij zijn aard. Daarom moeten zijn baasjes elke dag voldoende tijd buitenshuis met hem inplannen. Vanwege zijn jachtinstinct en zijn drang om onafhankelijk te zijn, is vrij rondlopen met de shiba inu soms moeilijk, dus dit moet met een vooruitziende blik worden overwogen. De shiba inu is dan ook niet geschikt voor mensen die zich een comfortabel leven met een hond voorstellen. Als jachthond is voldoende beweging een van de behoeften van de Shiba Inu. Lange wandelingen of trektochten passen bij zijn aard. Daarom moeten zijn baasjes elke dag voldoende tijd buitenshuis met hem inplannen. Vanwege zijn jachtinstinct en zijn drang om onafhankelijk te zijn, is vrij rondlopen met de shiba inu soms moeilijk, dus dit moet met een vooruitziende blik worden overwogen. De shiba inu is dan ook niet geschikt voor mensen die zich een comfortabel leven met een hond voorstellen.

Verzorging en voeding van de shiba inu

Af en toe borstelen volstaat voor de zachte, pluche vacht van de shiba inu. Net als bij de meeste andere hondenrassen vormt de halfjaarlijkse vachtwissel een enorme belasting voor de vacht. In deze periode is het belangrijk om de hond vaker van zijn ondervacht te bevrijden, anders kan hij enorm verharen. Als het op voeding aankomt, heeft de shiba inu geen rasspecifieke bijzonderheden. Vlees zou prioriteit nummer één moeten zijn voor elke carnivoor. Een uitgebalanceerde voedingssamenstelling die de hond alles biedt wat nodig is voor een vitaal leven is een basisvereiste. Pas de portie trainingshapjes echter wel aan op het dagelijkse rantsoen. Obesitas remt het levendige en lichtvoetige karakter van de shiba inu en kan tot gezondheidsproblemen leiden.

Hoeveel kost een shiba inu?

Er is geen algemeen antwoord op hoeveel een shiba inu kost. Afhankelijk van de fokker kun je verwachten dat een shiba inu-puppy meer dan 1000 euro kost. De prijs voor een shiba inu kan ook aanzienlijk hoger zijn.

Een shiba inu kopen – waarop moet je letten?

Als je een shiba inu wilt kopen, moet je je concentreren op het kiezen van een gerenommeerde fokker die oprecht geïnteresseerd is in het welzijn van de dieren en alleen gezonde honden met elkaar laat paren. Aangezien de shiba inu nooit een modehond is geworden vanwege zijn dominante en wilskrachtige karakter, is hij in tegenstelling met populaire hondenrassen zoals de golden retriever of de labrador retriever nauwelijks genetisch voorbelast. Voorwaarde is natuurlijk om bij elke hondenaankoop een gerenommeerde fokker te kiezen die oprechte interesse toont in het welzijn van de dieren en alleen gezonde honden met elkaar laat paren. De shiba inu kan tot 15 jaar oud worden als hij goed en gezond wordt gehouden. Als je voor dit ras kiest, moet je je bewust zijn van de grote verantwoordelijkheid. Een goede shiba inu-fokker zal je uitgebreid uitleggen wat de hoge eisen van dit ras zijn, al je vragen beantwoorden en je een gezonde hond bezorgen met alle benodigde papieren, vaccinaties en gezondheidscontroles. Inspecteer altijd de kennel en laat hen je ook de ouderdieren tonen. Het is vooral belangrijk dat de shiba inu-puppy’s al goed gevormd zijn, al een paar dingen kennen die vanzelfsprekend zijn, zoals de stofzuiger, en ook al kunnen hebben kennismaken met vreemde mensen. Dit alles is belangrijk om je shiba inu op te voeden tot een vriendelijke en sociale hond met een zelfverzekerd karakter.

Speciale kenmerken van de shiba inu

De shiba inu is een zogenaamde archetypische hond. Dit betekent dat hij een sterke genetische verwantschap heeft met de wolf. Door geografische redenen zijn de oergenen in de loop der millennia bewaard gebleven: doordat Japan een eiland is en zij in het afgelegen berggebied landinwaarts leefden, kwamen de honden nauwelijks in aanraking met andere rassen. Een genetische mix heeft lange tijd niet plaatsgevonden.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren