Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Je hond in de auto vervoeren: samen veilig in het verkeer

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Een hond zit in een transportkist in de kofferbak van een auto

Vanuit verkeersrechtelijk oogpunt wordt een hond tijdens het rijden als "lading” beschouwd. Volgens artikel 45 van het verkeersreglement moet deze lading tijdens het rijden zo worden gezekerd dat de verkeersveiligheid op geen enkel moment in het gedrang komt. Bij overtreding van de regels kun je een boete krijgen, of zelfs strafpunten wanneer de overtreding acuut gevaar oplevert. Dat is misschien moeilijk te begrijpen voor de eigenaar van een chihuahua, maar als je je het volgende bedenkt, wordt het al snel duidelijk: bij een frontale botsing aan 72 km/u en een hond van 23 kg ontstaat een versnellingsmassa die kan oplopen tot 1800 kg. Lees hier welk transport- en veiligheidssysteem het meest geschikt is voor je hond!

Loading...

De autorit met je hond - veiligheid heeft altijd voorrang

Welk transport- en beveiligingssysteem voor je hond het meest geschikt is, hangt van zijn grootte en van je auto af.

  • Kleine honden kun je beter in een speciale transportbox vervoeren, vooral wanneer je alleen in de auto zit.
  • Grotere en hele grote honden passen vaak niet in een box op de achterbank, daarvoor heb je een transportbox van metaal in een voldoende grote kofferbak nodig.
  • Middelgrote rassen kunnen daarentegen in de regel met een speciaal tuig en een veiligheidsgordel goed worden vastgemaakt.

Omwille van je eigen veiligheid en die van je hond is het beter de keuze voor een geschikt beveiligingssysteem niet te laten bepalen door de prijs en hoe het eruit ziet.

Transportbox en veiligheidsgordel voor je hond: waar moet je op letten?

De getoonde grafiek laat je zien welke mogelijkheden je hebt om er zeker van te zijn dat de autorit met je hond veilig verloopt.

Het veiligste is het je hond in een transportbox mee te laten rijden, op voorwaarde dat deze diervriendelijk is geïnstalleerd en er voldoende plaats in de auto is. De veiligste, afsluitbare modellen van metaal, die aan de bodem van de kofferbak kunnen worden geschroefd, zijn uitsluitend geschikt voor een stationcar of een ander grote auto met een kofferbak.

Deze metalen boxen bieden een aantal voordelen:

  • Bij een ongeval kan de hond niet uit de auto worden geslingerd.
  • De “kooi” beschermt de hond tegen de impact van de botsing met een andere auto.
  • De box kan niet losraken en hindert de reddingswerkers niet.

Of het zinvol is om een transportbox op de achterbank te plaatsen hangt van de grootte van je hond en de bevestigingsmogelijkheden af. Zo’n transportbox heeft vooral voordelen voor heel kleine honden die moeilijk met een veiligheidsgordel kunnen worden vastgemaakt.

Denk eraan: een transportbox moet altijd met gordels op de zitting bevestigd worden. Klem de transportbox niet tussen de rugleuning en de achterbank. Bij een ongeval kan je hond zelfs doodgedrukt worden. Daarnaast is het daar te warm voor dieren.

Een hond los in de kofferbak vervoeren is geen goed idee. Wanneer een hond zonder een op de juiste wijze vastgemaakte transportbox in de kofferbak wordt vervoerd, kan hij bij een ongeluk zwaargewond raken of overlijden. Een hondenrek op de achterbank zorgt in elk geval voor jouw veiligheid. Niet alle honden houden ervan in een box te zitten, niet alle baasjes gaan graag in de weer met een transportbox en niet alle auto’s zijn er even goed geschikt voor. Een goed alternatief, dat bovendien veilig en voordelig is, zijn speciale borsttuigjes en veiligheidsgordels voor de hond in auto. Daarvoor hoef je niets in je auto te installeren en kan de hond in het passagiersgedeelte blijven, in de buurt van zijn baasje.

Tip: gun jezelf en je auto een speciale beschermdeken die de bodem van de achterbak en de bekleding van je achterbank tegen hondenklauwen en hondenhaar beschermen.

Maxi Zoo adviseert je in de winkel bij je in buurt altijd graag over de beste oplossing voor jou en je hond.

Zo kun je de hond laten wennen aan de veilige autorit

Om ervoor te zorgen dat je hond zich zonder morren in de transportbox laat zetten, zal hij de box moeten leren kennen als een veilig en aangenaam “hol”. Anders bestaat het gevaar dat de hond enorme stress krijgt. Er zijn honden die angstig en agressief reageren wanneer ze worden opgesloten. Daarom is het heel belangrijk een transportbox enige tijd voordat je de box in de auto gebruikt eerst in huis te introduceren.

Tips om honden te laten wennen aan een veilige autorit:

  • Het is het beste de nieuwe box aan te bieden als knuffelzone voor thuis. Voorzien van een zachte deken en speelgoed zou de box zelfs de concurrentie aan moeten kunnen gaan met de hondenmand. Een gedragen T-shirt dat naar je ruikt maakt de transportbox nog meer vertrouwd. Pas wanneer je hond graag in de box zit, kun je de transportbox in de auto plaatsen.
  • Daarnaast kun je de hond met veel complimenten en lekkernijen motiveren voor de autorit in het veilige “hol”. Begin met korte autoritten. Kies daarbij een bestemming waar je hond dol op is, bijvoorbeeld een weide of een hondenspeeltuin waar hij los mag lopen. Herhaal deze procedure een paar keer zodat je hond de transportbox niet alleen accepteert, maar de autorit in de box zelfs met iets heel prettigs associeert.
  • Ook wanneer je de hond voor de eerste keer met een speciale veiligheidsgordel op de achterbank vastmaakt, moet je beginnen met een gewenningsfase.
  • Het is een goed idee om tijdens de eerste ritten iemand mee te nemen die naast de hond gaat zitten en tijdens de rit het houvast, het comfort en de veiligheid van de hondengordel en het speciale tuigje controleert. Wanneer het tuigje insnijdt of de hond bij elke bocht over de achterbank doet tuimelen, zal hij in de toekomst proberen gezamenlijke autoritten te vermijden. Bovendien vormt een verkeerd afgesteld tuigje voor je hond geen veiligheidsmaatregel, maar een potentiële bron van letsel.

Laat je adviseren door een speciale hondentrainer wanneer je hond misselijkheid, angst of zelfs paniek vertoont tijdens het autorijden. Tijdens lange autoritten kun je een angstige hond helpen met homeopathische middelen zoals de beproefde Bachbloesem “Rescue-druppels” of andere milde medicijnen. Laat je hierover informeren door een reguliere dierenarts of een dierenarts uit het alternatieve circuit die je vertrouwt.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren