Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

De Amerikaanse bulldog - een gevoelige stijfkop met veel kracht

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Zijprofiel van een Amerikaanse Bulldog hond aan een bruine riem

Een echte energiebundel voor sportieve, actieve hondenliefhebbers - dat is de Amerikaanse bulldog. De imposante viervoeter is wanneer hij een consistente en liefdevolle opvoeding krijgt een aanhankelijk gezinslid, dat echter wel elke dag fysiek moet worden uitgedaagd. Lange wandelingen, fietstochten of hondensport zijn de juiste keuze voor deze powerhond.

Loading...

Een Amerikaanse hond van Engelse afkomst

De Amerikaanse bulldog stamt hoogstwaarschijnlijk af van de Engelse bulldog die Britse emigranten in de negentiende eeuw met zich meenamen naar de Verenigde Staten. Daar werden de viervoeters gekruist met verschillende rassen zoals pointers, boxers en dogo Argentino’s. De FCI (Fédération Cynologique Internationale) erkent de Amerikaanse bulldog niet als ras. Desalniettemin is het ras wijdverbreid in de V.S. Zo ontstonden er verschillende lijnen: het lichtere SCOTT-standaardtype, het stevige, zware JOHNSON-Bully/Classic-type en het hybride type, een kruising van beide.

In de V.S. wordt deze krachtige hond nog vaak gebruikt om op beren en wilde zwijnen te jagen. Hij is ook enorm populair als waakhond. De meeste Amerikaanse bulldogs leven in Europa als gezins- en gezelschapshond.

Karakter van de Amerikaanse bulldog

De Amerikaanse bulldog is een zelfverzekerde, soms eigenwijze, zeer dominante hond die, met een consistente en tegelijkertijd liefdevolle opvoeding, een knuffelig familielid kan worden.

De waakzame viervoeter is gevoelig van aard en ontwikkelt een hechte band met zijn baasje en zijn gezin. Met een verantwoorde opvoeding en goede socialisatie is hij ook een trouw speelkameraadje voor kinderen. Maar onderschat zijn kracht niet! Je moet deze bundel energie niet onbeheerd achterlaten bij je kroost. De Amerikaanse bulldog is meestal achterdochtig en afstandelijk tegenover vreemden. Bij reuen kan het tot botsingen komen met mannelijke soortgenoten.

Het opvoeden en houden van de Amerikaanse bulldog

De Amerikaanse bulldog heeft vanaf het begin een opvoeding met autoriteit, vertrouwen en respect nodig. De eerste 18 maanden zijn van doorslaggevend belang voor de ontwikkeling van positieve eigenschappen en een goede socialisatie. Als je een puppy van dit ras in huis wilt nemen, zul je ervaring met honden of specifieke kennis moeten hebben. Een bezoek aan een hondenschool wordt sterk aanbevolen.

De robuuste bulldog heeft veel beweging en mentale stimulans nodig zodat hij zich uit verveling niet problematisch gaat gedragen: deze hond houdt van lange wandelingen, fietstochten en langdurig spelen. Hij kan ook fysiek en mentaal zijn energie kwijt met hondensporten zoals agility of spoorzoeken.

Het verzorgen van de Amerikaanse bulldog

De vachtverzorging kan nauwelijks verzorging genoemd worden: af en toe borstelen van de korte vacht is voldoende.

Bij ons vind je de beste producten voor je Amerikaanse bulldog!

Naar de hondenproducten

Bijzonderheden van de Amerikaanse bulldog

De Amerikaanse bulldog staat in Duitsland op de lijst van gevaarlijke honden en mag in sommige deelstaten alleen onder bepaalde voorwaarden worden gehouden.

Houd er ook rekening mee dat deze honden onder een hoger hondenbelastingtarief vallen en dat veel mensen argwanend of angstig reageren als ze dit ras tegenkomen. Er zijn een heleboel dubieuze fokkers die puppy’s agressie bijbrengen en ze verkopen aan mensen die ze later als wapen gebruiken. Het is des te belangrijker dat je je tot een verantwoorde fokker wendt die zijn puppy’s als gezins- en gezelschapshond verkoopt.

Vanwege hun eetlust en het bijbehorende gewicht hebben Amerikaanse bulldogs vaak gewrichtsproblemen. Let daarom op gezonde voeding. Een neiging tot gehoorverlies wordt ook gemeld.

Profiel American bulldog

Ras
American bulldog
Oorsprong
V.S.
Classificatie
niet erkend door de FCI
Grootte
schofthoogte: 56 tot 69 centimeter (reu), 51 tot 64 centimeter (teef)
Gewicht
30 tot 60 kilogram
Anatomie
massief, gedrongen, gespierd
Ogen
kleine donkere ogen
Oren
middelgrote hang- of rozenoren
Vacht en kleur
kort, strak, nauw aansluitend; kleuren: wit, wit met rode, fawn-kleurige of gestreepte aftekeningen
Kenmerken
wordt in sommige deelstaten als gevaarlijk geclassificeerd, je moet je beslist tot een gerenommeerde fokker wenden.
Karakter
zelfverzekerd, waakzaam, soms eigenwijs, loyaal, aanhankelijk, dol op kinderen
Gezondheid
neiging tot slechthorendheid, overgewicht en gewrichtsproblemen

Belangrijke opmerking over de fokkerij

De Amerikaanse bulldogs zijn een brachycephalisch (kortkoppig) ras, die – indien geprononceerd – last kunnen krijgen van constante kortademigheid. De ‚Qualzuchtgutachten’, opgesteld in 1999 namens de federale regering en met deelname van de Duitse dierenwelzijnsvereniging, beveelt een fokverbod aan voor haarloze, extreem kortharige rassen (zogenaamde brachycefale rassen) en andere rassen met extreme kenmerken wat betreft de lichaamsbouw (zeer lange rug, ernstig kromme benen, veranderingen in de wervelkolom, overmatige vachtgroei, enz.) die een gezond leven onmogelijk maken.

Verantwoordelijke baasjes die van nature veel belang hechten aan een gezond, ongeschonden leven van hun trouwe viervoeter, zouden deze aanbevelingen zeker in overweging moeten nemen bij het kiezen van een geschikt ras. Dit zou evengoed mee moeten wegen als de uitgesproken karaktereigenschappen van het ras.

Vind de juiste producten voor je Amerikaanse bulldog

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren