• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Verlanglijst
  • Winkelmandje

Thai Ridgeback: een bundel temperament met veerkracht

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Een Thai Ridgeback

In Thailand is hij een gedomesticeerde hond, maar vooral een jachthond met traditie: de Thai Ridgeback. Deze viervoeter met de kenmerkende vachtstructuur heeft in Europa al veel fans gevonden. In zijn gedrag is de Thai Ridgeback origineler en veel voorzichtiger dan je kent van andere hondenrassen. De voorouders van de Thai Ridgeback zijn waarschijnlijk straathonden geweest, en in sommige gedragingen zie je nog steeds zelfs in de moderne rashond een overlevingskunstenaar.

Loading...

De geschiedenis van de Thai Ridgeback

De Thai Ridgeback werd ongeveer 360 jaar geleden voor het eerst genoemd in oude Thaise manuscripten. De belangrijkste drijfveer voor het fokken van dit ras was het gebruik als jachthond. De dieren waren ook populair als metgezellen en bewakers van wagens en huizen. Het duurde echter tot de jaren tachtig voordat een Japanse vereniging zich inspande om het ras officieel te laten bevestigen. Een lang proces, dat in 2003 leidde tot de definitieve erkenning door de World Dog Breeding Association FCI. Er is trouwens geen rasverwantschap met de Rhodesian Ridgeback (pronkrug).

Het karakter van de Thai Ridgeback

De Thai Ridgeback verrukt zijn mensenfamilie met zijn levendige natuur. Om die te ontvouwen, heeft hij echter vooral alle stabiliteit van de roedel nodig en een persoon op wiens leiderschap hij kan vertrouwen. Hij staat wantrouwend tegenover nieuwe situaties en mensen en heeft tijd nodig om de situatie in te schatten. Hij is erg zelfstandig en lost problemen en uitdagingen op door zelf te denken. Aan mensen die hij vertrouwt, laat hij een duidelijke “Will to please” zien, hij wil behagen.

Het opvoeden en houden van de Thai Ridgeback

Een Thai Ridgeback kan een eigen mening hebben en maakt zichzelf niet compromisloos ondergeschikt. In het kader van zijn opvoeding is het belangrijk te weten dat de manier waarop de Thai Ridgeback “communiceert” met lichaamstaal en geluiden subtieler is dan bij andere rassen. Dit kan gemakkelijk leiden tot misverstanden tussen mens en hond, maar ook tussen soortgenoten. Geduld en empathie zijn hier vereist.

Ook de opvoeding van de Thai Ridgeback vereist geduld. Kenmerkend voor het ras is dat ze altijd alles tegelijk in het zicht willen hebben, wat ten koste gaat van het concentratievermogen. Regelmatig naar de hondenschool gaan, is daarom sterk aan te raden zodat je jouw hond en hij jou leert begrijpen. Alleen met een goed opgevoede hond kun je later zonder problemen door het leven gaan. Deze viervoeters zijn levendige en enthousiaste renners. Een kort blokje om is niet genoeg voor deze bundel energie. Lange wandelingen of rennen naast zijn fietsende, paardrijdende of een joggende baasje is meer zijn ding. Voor hondensport en Agility kan je Thai Ridgebacks altijd enthousiast maken. Kleine dieren zoals konijnen zijn net zo spannend. Dan geldt dat je het jachtinstinct van de hond dient te remmen. De hoge bewegingsdrang van de Thai Ridgeback kan slechts in beperkte mate worden bevredigd wanneer je hem in de grote stad houdt. Een huis met toegang tot een – goed omheinde! – tuin kan het dier plezier geven. Hoewel de Thai Ridgeback vaak als gezinshond wordt aangemerkt, heeft hij vaak minder geduld met het nageslacht dan andere rashonden.

Speciale kenmerken van de Thai Ridgeback

Een bijzonder raskenmerk van de Thai Ridgeback is verder zijn springvermogen. Over een hek van twee meter hoog springen, is voor hem geen probleem. Het opvallende visuele kenmerk van de Thai Ridgeback is echter zijn “kam”: over de ruglijn groeit zijn vacht in tegenovergestelde richting en dat valt op. De lengte en breedte van de kam kunnen variëren, symmetrie is belangrijk. De oorzaak van deze vachtstructuur is een genetisch defect (een milde vorm van “open rug”), dat in individuele gevallen kan leiden tot zenuwaandoeningen. Als je besluit een Thai Ridgeback te kopen, neem dan contact op met een gerenommeerde en verantwoordelijke fokker. De NVH (Nederlandse Vereniging van Hondenspecialisten) heeft nuttige contactlijsten.

Bij ons vind je de beste producten voor je Thai Ridgeback!

Naar de hondenproducten

Profiel Thai Ridgeback

Ras
Thai Ridgeback
Oorsprong
Thailand
Classificatie
Jacht- en gezelschapshond
Grootte
56 tot 61 centimeter (reuen), 51 tot 56 centimeter (teven)
Gewicht
40 tot 50 kilogram
Anatomie
Afgeronde schedel met langwerpige snuit, lange poten, enigszins rechthoekige schouders, dikke, verticaal rechtopstaande staart
Ogen
donkerbruin of amber, amandelvormig en middelgroot
Oren
zijdelings geplaatst, driehoekig en naar voren hellend
Vacht en kleur
kort en soepel; zwart, vaalgrijs, blauw, rood met en zonder masker
Kenmerken
Haarkam ("ridge") op de ruglijn, extreem veerkrachtig
Karakter
levendig, loyaal
Verzorging
gemakkelijk te verzorgen door regelmatig borstelen
Gezondheid
Aanleg voor zenuwziekte, af en toe gehoor- en oogproblemen bij blauwe honden

Vind de juiste producten voor je Thai Ridgeback

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren