Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Bolognezer: van het schoothondje van de adel tot gelukkige gezinsgenoot

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een witte Bolognezer hond

Ooit door de Spaanse koning Filips II aangeduid als het meest koninklijke geschenk voor een keizer, wordt de kleine, ondernemende bolognezer met zijn lange, puur witte, krullende haar nu zeer gewaardeerd door gezinnen. De kleine hond springt in het oog met zijn energieke tred en omhoog gehouden kop, om vervolgens elk hart te veroveren met zijn innemende karakter.

Loading...

Een hond voor koningen

Hoewel bolognezers hun naam te danken hebben aan de stad Bologna, komen ze oorspronkelijk niet uit Italië. Aristoteles berichtte al in het oude Griekenland over de voorouders van deze kleine honden, die behoren tot de groep bichons met de nauw verwante maltezers, havanezers en bichon frisés. Bichon is de Franse naam voor schoothondje en die naam was in elk geval in het verleden bijzonder geschikt voor dit hondenras: de bolognezers werden eeuwenlang in de watten gelegd aan koninklijke en keizerlijke hoven in Europa en werden beschouwd als een buitengewoon waardevol geschenk.

Karakter van de bolognezer

Met een bolognezer heb je een vriendelijke, aanhankelijke en ontspannen viervoeter. Hij is ondernemend, maar niet opgewonden, en alert zonder overdreven te blaffen, en daarom een prettige metgezel die goed met kinderen overweg kan.

Opvoeden en houden van de bolognezer

De bolognezer behoeft geen uitgebreide beweging en voelt zich daarom net zo comfortabel in een stadsappartement als in een huis met tuin. Op de eerste plaats komt voor hem de interactie met zijn mensengezin, want hij is mensgericht, niet graag alleen en staat graag in het centrum van de belangstelling.

Verzorging van de bolognezer

De dichte, gekrulde vacht van de bolognezer vereist regelmatige verzorging om vervilting te voorkomen. Borstel hem ten minste om de twee dagen en tijdens de vachtwisseling dagelijks. Zoals alle puur witte honden, moet deze hond elke vijf weken worden gewassen met een geschikte shampoo. Om sporen van tranen onder de ogen te voorkomen, maak je ze dagelijks schoon met wattenschijfjes en een milde lotion voor hondenogen.

Door de lange vacht op de voetzolen met een halfronde schaar bij te knippen, voorkom je de ophoping van vuil en verbeter je tegelijkertijd de grip. Tandverzorging in de vorm van speciale snacks en speelgoed verdient ook aandacht, aangezien bolognezers in het eerste levensjaar vatbaar zijn voor de vorming van tandsteen.

Kenmerken van de bolognezer

Bolognezers blijven tot op hoge leeftijd vrolijk en speels en hebben een hechte band met hun mensenfamilie. Deze lieve honden worden als sterk beschouwd en kunnen 15 jaar of ouder worden.

Zoals bij veel kleine honden, kunnen problemen met de knieschijf (patella) optreden. Als je jouw gezin wilt verrijken met deze trouwe, slimme metgezel, kun je het best contact opnemen met de Belgische kennelclub Koninklijke Kynologische Unie Sint-Hubertus (KKUSH). Deze organisatie houdt lijsten van verantwoorde fokkers bij voor wie daarin geïnteresseerd is.

Bij ons vind je de beste producten voor je bolognezer!

Naar de hondenproducten

Profiel Bolognezer

Ras
Bolognezer
Oorsprong
Italië
Classificatie
FCI Groep 9 “Gezelschapshonden”, sectie 1 “Bichons en verwante rassen”
Grootte
Schofthoogte 27 tot 30 centimeter (reu), 25 tot 28 centimeter (teef)
Gewicht
2,5 tot 4 kilogram
Anatomie
compact, gedrongen postuur met overeenstemmende lengte en schofthoogte; kop van gemiddelde lengte, zo lang als de nek, met een uitgesproken snuit; rechte rug met een brede, slechts licht afhellende punt en hoog aangezette, gebogen staart die over de rug wordt gedragen; ovale poten
Ogen
bovengemiddelde grootte; in donker oker; ronde ooglidopening met zwarte rand
Oren
hoog aangezet, lang en hangend
Vacht en kleur
zuiver witte vacht, minimale ivoorkleur toegestaan; zacht, lang haar over het hele lichaam, alleen korter op de brug van de neus; van het lichaam afstaand en gekruld
Kenmerken
populaire gezinshond; kan worden gehouden in een stadsappartement
Karakter
kan zich goed aanpassen en is volgzaam; ondernemend; kalm en ontspannen, zeer mensgericht
Verzorging
regelmatig, tijdens de rui dagelijks, borstelen; ongeveer elke vijf weken baden
Gezondheid
dit ras wordt als sterk beschouwd, heeft een levensverwachting van 15 jaar en ouder; soms knieschijfproblemen

Vind de juiste producten voor je bolognezer

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren