Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Centraal-Aziatische ovcharka: een eigenzinnige kolos voor kenners

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Icoon hondenrassen

De Centraal-Aziatische ovcharka, ook wel Sredneasiatskaia owscharka of gewoon Centraal-Aziatische herdershond genoemd, komt niet veel voor in Europa. Op het Aziatische vasteland is deze enorme hond al duizenden jaren een loyale, waakzame metgezel van zijn mensenroedel. Natuurlijke selectie leidde in de loop van de tijd tot een robuust, sterk ras. Hondenliefhebbers die een grote vierpotige metgezel willen (en die aan de vereisten voldoen om een dergelijke hond te houden), moeten de Centraal-Aziatische ovcharka eens nader bekijken.

Loading...

Centraal-Aziatische ovcharka: rasgeschiedenis

Het vaderland van de Centraal-Aziatische ovcharka beslaat een uitgestrekt gebied in het binnenland van het continent. Het verspreidingsgebied tussen de Kaspische Zee en China, dat onder meer de Oeral, Siberië en Mongolië omvat, leverde een enorme genenpool in termen van rasgeschiedenis, waaruit veel subvarianten van het hondenras zijn voortgekomen door natuurlijke selectie. De voorouders van de Centraal-Aziatische ovcharka zijn Tibetaanse herdershonden. Oorspronkelijk werd deze hond gebruikt om huizen en kuddes te bewaken en als begeleider van karavanen. Sinds de jaren dertig van de vorige eeuw bestaat er in Rusland een fokstandaard. Gefokte dieren uit woestijngebieden zijn wat kwetsbaarder dan die uit de bergen.

Karakter

De ovcharka lijkt de rust zelve te zijn: deze viervoeters worden gekenmerkt door evenwichtigheid en bedachtzaamheid tenzij er iemand of iets te verdedigen is. Dan wordt het erfgoed van het ras als beschermhond merkbaar en valt hij in bedreigende situaties zonder waarschuwing aan. De neiging tot koppigheid is een kenmerkende eigenschap. Toch toont de hond een hechte band met zijn baasje en is hij een loyale, trouwe metgezel.

Opvoeding en houden

De Centraal-Aziatische ovcharka is een hond met een zeer hoge bewegingsdrang. Gezien zijn imposante lichaamsgrootte is het duidelijk dat een leven buiten een grootstedelijke omgeving ideaal is, bij voorkeur met vrije toegang tot een grote tuin of terrein dat hij kan bewaken. De ovcharka is niet geschikt voor vrijetijdsactiviteiten zoals hondensport. Liever heeft het werkdier een serieuze taak die een flink beroep op hem doet. Optimaal is bijvoorbeeld zijn inzet als kuddebeschermhond.

Het grootbrengen van een Centraal-Aziatische ovcharka is een taak die veel tijd en geduld vereist van zowel dier als mens. De honden hebben de neiging koppig te zijn en hebben een alfamens nodig die keer op keer met zachte vastberadenheid duidelijke aanwijzingen geeft. De dieren hebben een uitgesproken gevoel voor de hiërarchie in de “roedel”, die ze voortdurend uittesten. Voor een goede socialisatie moet de viervoeter puppygroepen en hondenscholen bezoeken.

Naast de nodige empathie van de kant van de eigenaar, moet er ook een zekere mate van lichaamskracht zijn: als de trouwe viervoeter plotseling aan de riem trekt, kunnen mensen gemakkelijk meegetrokken worden. Deze herdershond kan maar in zeer beperkte mate worden aanbevolen als gezins- en vrijetijdshond.

Verzorging

De verzorging van de ovcharka kost niet veel tijd; de vacht moet regelmatig geborsteld worden.

Centraal-Aziatische ovcharka: kenmerken

Op foto’s zie je af en toe de Kaukasische owcharka met gecoupeerde staart en oren; in veel landen van herkomst is deze praktijk nog steeds toegestaan. Van nature hebben deze honden een lange sikkelstaart of een losse ring en afhangende oren. Koop je hond alleen bij handelaars die niet couperen. Neem je zoektocht naar een gerenommeerde fokker serieus.

Bij ons vind je de beste producten voor je Kaukasische owcharka!

Naar de hondenproducten

Profiel Centraal-Aziatische Ovtscharka

Ras
Centraal-Aziatische Ovtscharka
Oorsprong
Rusland
Classificatie
Duitse pinscher en schnauzer - molosser - Zwitserse berghonden en andere rassen
Grootte
vanaf 65 centimeter (reu), vanaf 60 centimeter (teef)
Gewicht
vanaf 50 kilogram (reu), vanaf 40 kilogram (teef); tot 75 kilogram mogelijk
Anatomie
groot, robuust, gespierd; iets langer dan de hoogte van de schoft; massieve "rechthoekige" kop met stompe snuit, dikke, hoog aangezette sikkelstaart
Ogen
ovaal, middelgroot, naar voren gericht; donker tot hazelnootbruin
Oren
driehoekige, laag aangezette, hangende oren
Vacht en kleur
grof haar met een dikke ondervacht, dicht tegen het lichaam. Twee varianten: lang haar met een haarlengte van meer dan zeven centimeter en kort haar. Toegestane kleuren: wit, grijs, zwart, blond, rood, grijsbruin; tijger-, bonte en stippenpatronen komen voor.
Kenmerken
late ontwikkeling, pas volgroeid als driejarige
Karakter
moedig, wantrouwend tegenover vreemden, flexibel, zelfredzaam, onafhankelijk
Verzorging
weinig werk; af en toe borstelen
Gezondheid
robuust, incidentele problemen (vanwege de grootte) met gewrichten en knieën

Vind de juiste producten voor je Kaukasische owcharka

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren