Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Chesapeake Bay retriever: een vrolijke springer met een eigenzinnig karakter

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Großer brauner Chesapeake Bay Retriever Hund steht auf einer Wiese

De Chesapeake Bay-retriever - of "Chessie" - is een veelzijdige werk- en gezinshond. Hij heeft twee grote passies: water en spelen met kinderen. Hij is ook een ijverige, volgzame jachthond. Actieve mensen en gezinnen die de vriendelijke retriever taken en veel afwisseling bieden, krijgen een loyaal, waakzaam gezinslid.

Loading...

Als een sprookje - het verhaal van de Chesapeake Bay-retriever

In 1807 zou een Engels schip aan land zijn vastgelopen in de Chesapeake Bay aan de oostkust van Noord-Amerika, en twee puppy’s werden gevonden op het wrak: de rode reu Sailor en de zwarte teef Canton. Ze deden denken aan Newfoundlander-honden, maar zijn vermoedelijk voortgekomen uit verschillende rassen retrievers en spaniëls.

Beide honden overtuigden met hun jachtvaardigheden en werden de basis van het ras van de Chesapeake Bay-retriever. De vacht van deze sterke honden is bijna waterdicht en zo warm dat ze zonder aarzelen ijskoud water inspringen om wild op te halen. Tegenwoordig wordt de Chessie in veel landen gefokt en gehouden als jacht- en gezelschapshond.

Karakter van de Chesapeake Bay-retriever

De Chesapeake Bay-retriever is een intelligente, actieve en mensvriendelijke hond die een zeer hechte band met zijn mensenfamilie ontwikkelt. Vooral bij het spelen met kinderen is de levenslustige retriever in zijn element. Deze laatrijpe honden kunnen op jonge leeftijd echter nogal onstuimig zijn, wat het leven met jonge kinderen tot een uitdaging maakt.

In vergelijking met andere retrievers vindt de Chessie het leuker om te rennen en is hij serieuzer. Hij vereist veel fysieke en mentale belasting. Ondanks zijn bereidheid om mee te werken, is hij niet gemakkelijk te trainen omdat hij graag opdrachten in twijfel trekt en zijn grenzen aftast. Een goede socialisatie en een consistente opvoeding zijn essentieel om zijn waak-, beschermings- en jachtinstinct te beheersen wanneer hij opgroeit.

Het opvoeden en houden van de Chesapeake Bay-retriever

De Chesapeake Bay-retriever voelt zich in kleine appartementen in de stad alleen op zijn gemak als hij daar slechts is om te slapen. Geschikter voor dit actieve ras is een huis met tuin in een rustige omgeving met veel wandelpaden. De Chessie is een waakzame, oplettende hond die zich in een druk flatgebouw kan ontwikkelen tot een overdreven aanhoudende blaffer. Dit geldt vooral als hij vaak alleen moet blijven.

Wanneer de Chesapeake Bay-retriever zich verveelt, wordt hij creatief: gaten in de tuin, gekauwde meubels of schoenen en andere ‘creatieve’ ideeën kunnen het gevolg zijn van onvoldoende uitdaging. Met passende taken kan je dit tegengaan. Laat je Chessie traktaties zoeken in de tuin, laat hem deelnemen aan Mantrailing of daag zijn geest uit met dummy-taken. Bovenal past de dummy-zoektocht op het land en in het water perfect bij zijn behoeften en dat zal je door de trotse uitdrukking op het gezicht van je hond zien.

Het verzorgen van de Chesapeake Bay-retriever

Qua verzorging stelt de Chesapeake Bay-retriever weinig eisen. Hij heeft geen ondervacht, maar dik, krullend en vuilafstotend bovenhaar. Borstel hem gewoon één of twee keer per week, als hij zijn haar in de lente en herfst verliest.

Bijzonderheden van de Chesapeake Bay-retriever

Het waterminnende ras wordt als vrij robuust beschouwd, maar brengt enkele erfelijke ziekten met zich mee, die in het kader van de fokkerij moeten worden uitgesloten. Het beste is om contact op te nemen met de NVH (Nederlandse Vereniging van Hondenspecialisten), die je een lijst van haar gecertificeerde leden kan bezorgen. Als je hond geen gezondheidsproblemen heeft, kan hij met goede zorg 10 tot 13 jaar oud worden.

We hebben de beste producten voor je Chesapeake Bay-retriever!

Naar de hondenproducten

Profiel Chesapeake Bay-retriever

Ras
Chesapeake Bay-retriever
Oorsprong
VS
Classificatie
Apporteerhonden
Grootte
53 tot 66 centimeter schouderhoogte
Gewicht
25 tot 37 kilogram
Anatomie
sterk, rechthoekig en gespierd
Ogen
middelgroot en licht van kleur
Oren
klein, dicht bij de kop
Vacht en kleur
krullend, robuust buitenhaar, kleuren in verschillende tinten bruin
Kenmerken
veeleisend in opvoeding en activiteiten
Karakter
houdt van water en kinderen, beweegt graag, intelligent
Gezondheid
Aanleg voor sommige erfelijke aandoeningen van de gewrichten en ogen

Vind de juiste producten voor je Chesapeake Bay-retriever

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren