Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Chinese gekuifde naakthond: vrolijke mini-speurneus met een extravagante look

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Kleine Chinese kuifhond staande in een weide

Hoe klein en sierlijk hij ook is, de Chinese naakthond is een rashond met een robuust karakter. Deze naakte of slechts dun behaarde hond is vooral populair bij hondenvrienden die weinig ruimte hebben en toch het gezelschap van een aanhankelijke viervoeter niet willen missen. Met zijn ongecompliceerde, mensgerichte karakter verovert de exotische kleine hond de harten stormenderhand. Er zijn echter veel details waarmee je rekening moet houden als je wilt dat het dier zich prettig voelt.

Loading...

Rasgeschiedenis van de Chinese gekuifde naakthond

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de geografische oorsprong van deze naakthond niet eenduidig opgehelderd. Er zijn echter aanwijzingen dat deze kleine dieren in de twaalfde eeuw voor Christus in China systematisch werden gefokt, in die tijd als jacht- en waakhond. De Chinese gekuifde naakthonden trokken aan boord van schepen naar alle continenten en waren bijvoorbeeld in het begin van de vorige eeuw populair op hondenshows in de VS. Het ras werd echter pas in de jaren tachtig erkend door de internationale overkoepelende organisatie voor hondenfokkerij, de FCI.

Het karakter van de Chinese gekuifde naakthond

Chinese gekuifde naakthonden zijn lieve viervoeters met een zachte aard. Maar ze zijn ook altijd in voor kattenkwaad. Deze slimme en speelse honden zijn kleine entertainers voor de mensen die hen vertrouwd zijn. De trouwe viervoeter heeft niet de neiging te domineren en heeft ook geen sterallures. Volgens de rasstandaard zou een Chinese gekuifde naakthond een uitgesproken opgewekt karakter moeten hebben en geen kwaadaardige neigingen moeten tonen. De hond kent zijn territorium en zijn verantwoordelijkheid als bewaker van zijn roedel precies en laat zonder te keffen weten wanneer er vreemden in de buurt komen.

Het opvoeden en houden van de Chinese gekuifde naakthond

Zelfs in de kleinste hut is plaats voor een Chinese gekuifde naakthond. Dankzij het handzame formaat kan dit kleintje prima in een appartement worden gehouden. Toch mag de beweging niet worden verwaarloosd. Houd jezelf met de hond bezig en gun hem uitgebreide spelletjes en wandelingen. Veel behendige, kleine honden houden ook van hondensporten zoals behendigheidstraining. Omdat de Chinese gekuifde naakthond begiftigd is met intelligentie en je ook graag een plezier doet, zijn opvoeding en training meestal eenvoudig.

Het is vanzelfsprekend dat de Chinese gekuifde naakthond gevoelig is voor het weer: in de zomer is deze hond vatbaar voor zonnebrand en in de winter loopt hij een verhoogd risico op verkoudheid. Bescherm je trouwe viervoeter met een hondenjas. Veel Chinese gekuifde naakthonden waarderen als slaapplaats een huisdierenmand waar ze lekker in kunnen kruipen. Wat betreft voeding moet er rekening mee worden gehouden dat de hond iets meer energie nodig heeft in vergelijking met soortgenoten van vergelijkbare grootte.

Het verzorgen van de Chinese gekuifde naakthond

De verzorging van de Chinese gekuifde naakthond is complexer dan die van kortharige honden. De huid moet regelmatig verzorgd worden met een verzorgende crème en het haar – vooral op de kop – moet geborsteld en tot één lengte worden bijgeknipt, een lengte die het zicht van de hond niet belemmert. De huid moet altijd zorgvuldig worden onderzocht op schrammen en deze moeten onmiddellijk worden gedesinfecteerd.

Kenmerken van de Chinese gekuifde naakthond

Chinese gekuifde naakthonden, vooral de haarloze varianten, hebben vaak problemen met hun gebit. Dit komt doordat de genen die essentieel zijn voor haar en tanden met elkaar verbonden zijn. Ook kunnen onder invloed van het weer en zonnebrand, huidziekten en allergieën optreden. Ze zijn ook vatbaar voor lensverschuivingen van het oog, wat staar tot gevolg heeft. Verantwoorde fokkers streven ernaar gezondheidsrisico’s te vermijden, bijvoorbeeld door genetische tests te gebruiken om fokdieren te screenen op kenmerken van erfelijke ziekten. Koop daarom je Chinese gekuifde naakthond alleen bij een gerenommeerde fokker. De verschillende rasverenigingen hebben adreslijsten klaarliggen ter informatie.

Bij ons vind je de beste producten voor je Chinese gekuifde naakthond!

Naar de hondenproducten

Profiel Chinese gekuifde naakthond

Ras
Chinese gekuifde naakthond
Oorsprong
China (patronage: Groot-Brittannië)
Classificatie
Gezelschaps- en hulphonden
Grootte
23 tot 33 centimeter
Gewicht
2,3 tot 5,4 kilogram
Anatomie
twee typen: ‘deer’ (delicaat en slank), ‘cobby’ (sterk en gedrongen); lange nek, diepe, brede borst
Ogen
groot, ver uit elkaar staand
Oren
groot, rechtopstaand, met de plukjes haar waar de naam vandaan komt
Vacht en kleur
naakte hond (haarloos) of met sluierachtig, dun haar en ondervacht (Powder Puff); plukjes haar op oren, kop en poten in chocoladekleuren, zwart, crème, blauw, abrikoos
Kenmerken
geen ‘hondengeur’
Karakter
zachtaardig, slim, speels, loyaal
Verzorging
complexe huidverzorging
Gezondheid
aanleg voor problemen met tanden en ogen

Belangrijke opmerking over de fokkerij

In sommige landen is wet- en/of regelgeving van kracht die een fokverbod voor haarloze, extreem kortharige rassen (zogenaamde brachycefale rassen) aanbeveelt, evenals voor andere rassen met extreme kenmerken wat betreft de lichaamsbouw (zeer lange rug, ernstig kromme benen, veranderingen in de wervelkolom, overmatige vachtgroei, enz.) die een gezond leven onmogelijk maken. De haarloosheid van de Chinese gekuifde naakthond wordt veroorzaakt door een defect gen, dat ook andere aandoeningen kan veroorzaken, zoals vergaande tandenloosheid.

Verantwoorde hondeneigenaars die van nature veel belang hechten aan een gezond, ongeschonden leven van hun trouwe viervoeter, zouden deze aanbevelingen zeker in overweging moeten nemen bij het kiezen van een geschikt ras. Dit zou evengoed mee moeten wegen als de uitgesproken karaktereigenschappen van het ras.

Vind de juiste producten voor je Chinese gekuifde naakthond

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren