Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Praagse rattler: een kleine bundel energie met veel moed en charme

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Ein Prager Rattler rennt über eine Wiese.

De Praagse rattler werd in het verleden gewaardeerd als een hardwerkende rattenjager en exclusieve metgezel van Boheemse koningen en aristocraten, en is nu een populaire gezelschapshond. Deze kleine hond maakt indruk met zijn zelfvertrouwen en houdt ervan bij zijn mensen in de buurt te zijn. Deze oplettende waakhond snuift alles op wat het weten waard is in zijn omgeving; zijn reukvermogen is bijzonder sterk.

Loading...

Plichtsgetrouwe kleine jager en nobele metgezel

De Praagse rattler moest eigenlijk het Boheemse koninklijk hof en de bijbehorende stallen vrij houden van ongewenste knaagdieren zoals ratten. De naam ‘rattler’ is afkomstig van deze belangrijke taak. De kleine hond won echter snel de harten van mensen. Het werd een populaire gezelschapshond bij de Tsjechische aristocratie en werd als een koninklijk geschenk aan vele vorsten in heel Europa gegeven. De Praagse rattler wordt nu beschouwd als een nationaal Tsjechisch hondenras.

Het karakter van de Praagse rattler

Zijn op mensen gerichte en nieuwsgierige karakter maakt de Praagse rattler tot een loyale en volgzame metgezel. Kinderen en volwassen zijn enthousiast over zijn speelsheid. In deze kleine hond leeft een groot jachtinstinct. Terwijl hij katten en andere honden, zodra hij aan hen gewend is, als welkome speelkameraadjes ziet, kunnen kleinere huisgenoten zoals ratten of hamsters af en toe zijn jachtinstinct opwekken. Omdat de Praagse rattler extreem snel en behendig is en ook een zekere vasthoudendheid heeft, kunnen jachtpogingen op vrijlopende prooien zeker succesvol zijn. Deze viervoeter voelt zich erg aangetrokken tot zijn familie, waardeert de nabijheid van zijn mensen en wil graag overal bij zijn. In het begin is hij voorzichtig en afwachtend ten opzichte van vreemden. Maar als hij eenmaal vrienden is geworden, wil hij maar wat graag geaaid worden.

Het opvoeden en houden van de Praagse rattler

Vanwege zijn actieve karakter zijn dagelijkse wandelingen essentieel wanneer je de hond op een voor zijn soort geschikte manier wilt houden. Om deze intelligente viervoeter mentaal en fysiek te stimuleren en om aan zijn hardloopplezier tegemoet te komen, zijn hondensporten zoals dog dancing, behendigheidstraining of coursing heel geschikt. Wat betreft de opvoeding vereist deze zelfverzekerde jager duidelijke regels die consequent, maar altijd liefdevol en kalm moeten worden toegepast.

Vanwege zijn kleine formaat is de Praagse rattler geschikt om in een appartement te houden – op voorwaarde dat hij voldoende uitgelaten en beziggehouden wordt. Dit hondenras houdt er niet van lang alleen te zijn. Hoewel de Praagse rattler met de juiste training kan worden aangeleerd om een paar uur alleen te blijven, voelt hij zich het meest op zijn gemak in de buurt van zijn mensen.

Verzorging van de Praagse rattler

De vacht vereist weinig verzorging. Borstelen is meestal voldoende. Regelmatige controles van de ogen, rechtopstaande oren en nagels maken ook deel uit van de routinezorg.

Grootte, gewicht en speciale kenmerken van de Praagse rattler

Met een afmeting van ongeveer 20 centimeter is de Praagse rattler een van de kleinste hondenrassen ter wereld. Het ideale gewicht is 2,6 kilogram. Bij het spelen moet er rekening mee worden gehouden dat het kleintje nogal teer is, dit moet bijvoorbeeld goed worden uitgelegd aan kleinere kinderen. De korte vacht en het kleine formaat maken de Praagse rattler gevoelig voor kou. Bij lage temperaturen kun je hem bijvoorbeeld warme kleding aantrekken om hem warm te houden.

Bij ons vind je de beste producten voor je Praagse rattler!

Naar de hondenproducten

Profiel Praagse rattler

Ras
Praagse rattler
Oorsprong
Tsjechië
Classificatie
Gezelschapshond
Grootte
20 tot 23 centimeter
Gewicht
2,5 tot 3 kilogram (ideaal gewicht 2,6 kilogram)
Anatomie
sierlijk en klein, gespierd; staart van gemiddelde lengte en taps toelopend naar de punt, recht of licht gebogen gedragen
Ogen
donker en in de tint van de vachtkleur
Oren
natuurlijke, rechtopstaande oren; in sommige gevallen licht gevouwen
Vacht en kleur
kort, glanzend en glad; halflange vacht met bevedering op oren, poten en staart is ook mogelijk; zwart, blauw of bruin met aftekeningen in geelbruin of effen geel tot rood
Kenmerken
lenige jager met een uitstekend reukvermogen, enigszins gevoelig voor kou
Karakter
vriendelijk, nieuwsgierig en volgzaam; actief, zelfverzekerd en aanhankelijk
Verzorging
door de korte vacht gemakkelijk te verzorgen, regelmatig kammen met een hondenborstel is meestal voldoende
Gezondheid
zoals bij veel dwerghondenrassen, neiging tot patellaire luxatie (verplaatsing van de knieschijf)

Vind de juiste producten voor je Praagse rattler

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren