Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Russkiy Toy: kleine charmeur en wervelwind

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Russkiy Toy Hund mit roten Halsband steht auf einer Wiese

Klein, slank, elegant en fascinerend: de Russkiy Toy (Russische dwerghond) is een vrij kleine hond, die enigszins doet denken aan een dwergpinscher, en een metgezel vol karakter. De term ‘toy’ hoeft niet letterlijk te worden genomen; in Engelssprekende landen is het de gebruikelijke term voor kleine gezelschapshonden (in tegenstelling tot ‘serieuze’ werkhonden). De Russkiy Toy is een uitstekende keuze voor hondeneigenaars die een vriendelijke en slimme viervoeter willen in een ‘handig’ formaat.

Loading...

Rasgeschiedenis van de Russkiy Toy

Aan het begin van de vorige eeuw waren toyterriërs erg populair in Rusland; na verloop van tijd verwaterde de belangstelling voor het ras echter. In de jaren vijftig probeerden fokkers de opfok weer te standaardiseren. Dit resulteerde in een willekeurige mutatie in de vorm van een hond met lang haar op zijn oren. Het lukte ook om deze eigenschap in de genenpool te brengen. De Russische toyterriër werd een onafhankelijke variant van deze populaire kleine hond. Het ras wordt sinds 2006 erkend door de FCI (Fédération Cynologique Internationale). De fok van de Russkiy Toy vindt sinds 2010 officieel plaats in Duitsland, onder leiding van het Verband Deutscher Kleinhundezüchter.

Het karakter van de Russkiy Toy

De Russkiy Toy is een hond die een beweeglijke, speelse en vrolijke indruk maakt. Hij is vriendelijk, niet vatbaar voor agressie en kan gewoonlijk goed overweg met andere honden, evenals met andere huisdieren en met kinderen als ze met zorg met hem omgaan. Deze viervoeter is attent en levendig, volgt zijn mens liefdevol en toont voorbeeldige gehoorzaamheid als hij goed is opgevoed. Als hij echter te weinig wordt uitgedaagd, heeft hij de neiging om te keffen.

Opvoeden en houden van de Russkiy Toy

Russkiy Toys zijn behendige honden met een grote drang om te bewegen. Ze hebben aandacht nodig: neem voldoende tijd voor deze kleine wervelwind en ga veel met hem spelen. Zijn speelsheid en intelligentie maken hem een ideale kandidaat voor behendigheidstraining, dog dancing of trickdogging.

Aangezien de Russkiy Toy een sterke ‘will to please’ heeft (hij wil het je graag naar de zin maken), is zijn opvoeding meestal niet moeilijk. Voor de training is natuurlijk geduld, een zachtaardige maar consequente houding en een zekere mate van ‘gevoel voor honden’ nodig.

Ook al kan de pelsneus door zijn miniformaat gemakkelijk in het appartement leven, toch heeft hij voldoende beweging in de open lucht nodig. Houd er rekening mee dat jouw trouwe viervoeter een terriër is. Zijn uitgesproken jachtinstinct laat de Russkiy Toy niet gemakkelijk los.

Verzorging van de Russkiy Toy

De vachtverzorging is eenvoudig: een kortharige hond borstel je af en toe met een roskam of een massagehandschoen. Bij langharige dieren is dit een dagelijkse routine om te voorkomen dat de vacht gaat klitten. Bovendien moeten de ogen elke dag worden schoongemaakt, zodat uitdrogende traanafscheiding geen ontsteking veroorzaakt. Zoals veel kleine hondenrassen, is de Russkiy Toy vatbaar voor de vorming van tandsteen, wat je kunt voorkomen door regelmatig zijn tanden te poetsen.

Kenmerken van de Russkiy Toy

De Russkiy Toy is in principe een hond met een robuust gestel. In foklijnen met weinig genetische diversiteit kunnen gezondheidsrisico’s zoals dwerggroei, oog- en hartaandoeningen of patellaire luxatie (onverwacht uit de kom schietende knieschijf) echter worden overgeërfd. Verantwoorde fokkers zullen er alles aan doen om dergelijke problemen te voorkomen. Koop je Russische Toy bij een betrouwbare verkoper. De Koninklijke Kynologische Unie Sint-Hubertus (KKUSH) is je aanspreekpunt bij het zoeken naar een fokker.

Bij ons vind je de beste producten voor je Russkiy Toy!

Naar de hondenproducten

Profiel Russkiy Toy

Ras
Russkiy Toy
Oorsprong
Rusland
Classificatie
Gezelschapshond
Grootte
19 tot 29 centimeter (ideaal: 25 centimeter)
Gewicht
2,3 tot drie kilogram
Anatomie
klein, hoogpotig, wigvormige kop met een duidelijke neuswortel en een spitse snuit, gespierd, licht hellende kroep, gevederde sikkelstaart
Ogen
donker, groot, rond, ver uit elkaar
Oren
grote, half rechtopstaande oren, in de langharige variant bedekt met franje-achtig haar
Vacht en kleur
steil haar zonder ondervacht en franjes of met langer, golvend haar, beide nauwsluitend; zwart, blauw of bruin met geelbruin of rood met en zonder houtskoolachtig patroon
Kenmerken
zeer geschikt als gezelschapsdier voor senioren
Karakter
levendig, moedig, niet agressief, nieuwsgierig
Gezondheid
problematisch fokken verhoogt het risico op hart- en oogziekten en knieschijfproblemen

Vind de juiste producten voor je Russkiy Toy

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren