Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
 • Winkels
 • Mijn bestellingen
 • Winkelmandje

Een miauwende kat beter begrijpen

29.12.2023 - Leestijd: 7 minuten

Kat kijkt op en miauwt

Een kat miauwt niet altijd op dezelfde manier en elke kat heeft zijn eigen manier van communiceren. Ontdek hier wat miauwen betekent.

Volgens antropozoöloog John Bradshaw ontwikkelden katten het miauwen als communicatiemiddel in hun relatie met mensen. Sommige kattenrassen hebben een grote behoefte aan communicatie. Wilde katten miauwen daarentegen bijna nooit. Een miauwende kat probeert een boodschap over te brengen; de eigenaar moet begrijpen wat de kat wil zeggen. Als je de verschillende soorten miauwen van je kat herkent, wordt het samenleven makkelijker.

Loading...

Wat betekent een miauwende kat?

Katten miauwen niet altijd op dezelfde manier en elke kat heeft haar eigen miauwgewoontes om haar baasje te vertellen: „Doe de deur voor me open“, „Ik heb honger“ of „Ik verveel me, speel met me“. Van jongs af aan leren katten dat miauwen nuttig kan zijn. Dus als een kitten het koud heeft of zich in een gevaarlijke situatie bevindt, zal het zijn moeder roepen met een luide miauw. Ze is meestal niet ver weg en komt meteen aangerend. Als je kat je miauwend door het huis volgt, heeft ze misschien gewoon honger of dorst. Controleer of er nog kattenbrokjes in haar bakje zitten en of ze genoeg water ter beschikking heeft. Je kat weet meestal wel hoe ze zich verstaanbaar moet maken. Als ze bijvoorbeeld naar buiten wil om een frisse neus te halen, zal ze waarschijnlijk bij de deur miauwen en je een veelzeggende blik toewerpen. Als je druk bezig bent met iets anders, merk je het misschien niet op of reageer je niet snel genoeg. Het gemiauw wordt dan luider en houdt niet op tot je viervoeter heeft gekregen wat zhij wil. Katten zijn erg volhardend. Een kat die veel miauwt zonder duidelijke reden kan gezondheidsproblemen hebben. Controleer op andere symptomen en vraag bij twijfel je dierenarts om advies.

Kat die de hele tijd miauwt – de redenen

Het paarseizoen voor katten loopt van februari tot het begin van de herfst, hoewel sommige rassen zoals de siamese kat het hele jaar door seksueel actief zijn. Tijdens deze periode worden kattinnen verschillende keren krols. Hun gedrag verandert en ze worden aanhaliger, minder schuw voor vreemden en sommige markeren hun territorium door te urineren. Hun belangrijkste middel om katers in de buurt aan te trekken, is echter miauwen. Dat vergt veel geduld van de eigenaar, die dagen en vaak nachtenlang deze lange, monotone geluiden moet aanhoren. Alsof dat nog niet genoeg is, verzamelen de verschillende gegadigden die door de poes worden aangetrokken, zich voor je deur, bedreigen elkaar met luid gemiauw en vechten waarschijnlijk zelfs. Als je niet wilt dat je kat zich voortplant, voorkom je dat best door je kleine pluisbol te laten steriliseren. De gemiddelde leeftijd van geslachtsrijpheid voor poezen is ongeveer zeven maanden. Je dierenarts zal je adviseren over de juiste leeftijd om je kat te laten steriliseren, afhankelijk van haar ras en verschillende andere factoren.

Een oude kat die veel miauwt

De levensverwachting van huiskatten ligt tussen de 13 en 18 jaar. Net als bij mensen gaat ouderdom vaak gepaard met verschillende problemen. Je oudere kat kan zich anders gaan gedragen, bijvoorbeeld onzindelijk worden of overmatig miauwen. Dat komt vaak door factoren zoals:

 • een te snel werkende schildklier,
 • een hoge bloeddruk,
 • een hersenbeschadiging, zoals een beroerte,
 • een cognitieve stoornis.

Als je oudere kat meer miauwt dan vroeger en bepaalde tekenen van seniliteit vertoont – ze herkent je niet altijd, lijkt gedesoriënteerd, verzorgt zichzelf niet meer – vraag dan advies aan je dierenarts. De arts zal waarschijnlijk een behandeling voorschrijven om de levenskwaliteit van je oma- of opa-kat te verbeteren. Wees er voor je oude metgezel, ook al reageert ze niet meer zoals vroeger op je interacties. Richt haar leefomgeving in op haar leeftijd en de situatie. Hoe beter ze zich voelt, hoe minder ze zal miauwen.

chat sur le dos

Kat miauwt 's nachts – wat moet ik doen?

Je hebt net een schattig kitten in je gezin verwelkomd en iedereen is al dol op het nieuwe huisdier. Tenminste tot het tijd is om te gaan slapen. Je hebt je kleine beschermeling in zijn knusse nieuwe mandje gelegd, hem een knuffel gegeven en hem welterusten gewenst. De eerste dag was waarschijnlijk ook een beetje vermoeiend voor jou, dus je gaat naar je slaapkamer. Je nieuwe viervoeter is plots niet meer moe, komt uit zijn mandje en volgt je miauwend. Er is niets ongewoons aan een kitten dat ’s nachts miauwt, het is volkomen natuurlijk. Gescheiden van zijn moeder en broertjes en zusjes bevindt het kleine dier zich plotseling in een totaal onbekende omgeving. Zoals we al hebben gezegd, heeft een kitten in nood de gewoonte om luid te miauwen om zijn moeder te roepen. Dat is dus wat je kleine kat het grootste deel van de nacht zal doen. Als je niet wilt dat je volwassen kat in je slaapkamer en op je bed slaapt, zul je voet bij stuk moeten houden en het gemiauw een paar nachten moeten verdragen. Je denkt misschien dat het een goed idee is om een kitten dat ’s nachts miauwt in je slaapkamer te laten slapen. Van de gevolgen zul je echter mogelijkerwijze spijt krijgen. Het is aan jou om te beslissen of een kitten dat twee of drie nachten miauwt niet beter is dan een volwassen kat die jarenlang elke nacht op je kussen ligt.

Hoe kalmeer je een miauwende kat in de auto?

De vakantie staat voor de deur en je wil je kat echt niet alleen thuislaten, zelfs niet als de buren bereid zijn om ze eten en drinken te komen geven. Misschien is de laatste autorit met je kat niet zo goed verlopen en wil je graag weten hoe je de stress van je kat deze keer kunt verminderen – en zo ook die van jou. Veel katten hebben last van reisziekte: ze hijgen, miauwen, braken en zijn soms erg onrustig.

De volgende tips helpen je om rustiger te reizen met je kleine huisdier:

 • Als je dat nog niet hebt gedaan, koop dan enkele weken voor vertrek een comfortabele, ruime kattenreismand. Op die manier kan je kat er al aan snuffelen en ze inspecteren. Zo wordt het geen extra stressfactor.
 • Leg een zacht dekentje en een of twee van de favoriete speeltjes van je kat in de reismand.
 • Geef je kat geen eten voor vertrek, maar geef haar iets te drinken tijdens de reis.
 • Stel je kleine metgezel gerust met een zachte stem en misschien wat ontspannende muziek voor katten.
 • Geef ze natuurlijke kalmerende middelen zoals kattenkruid, kamille of valeriaan.
 • Medicijnen tegen braken kunnen de stress van je kat verminderen.

Hoe krijg je een kat stil die de hele tijd miauwt?

Er bestaat niet zoiets als een kat die luid miauwt zonder reden, ook al zijn sommige soorten, zoals Siamese katten, communicatiever dan andere. Voordat je je afvraagt wat je kunt doen om het te stoppen, is het beter om te weten waarom ze miauwt. Een kat die af en toe miauwt, is heel normaal. Als ze praktisch non-stop miauwt terwijl ze haar gebruikelijke eten, drinken en favoriete ontspanningsplek voor het raam heeft, kan het miauwen wijzen op gezondheidsproblemen. Observeer je kat goed.

Heeft ze andere symptomen, zoals:

 • veranderde eetlust,
 • diarree,
 • braken,
 • ademhalingsmoeilijkheden,
 • bloed in de urine,
 • ongebruikelijke manier van lopen.

Als je kat de hele dag luid miauwt, aarzel dan niet om een afspraak te maken met je dierenarts. Hij kan een eventuele ziekte vaststellen.
Dierenartsonderzoek heeft niets uitgewezen, maar je kat miauwt nog steeds onophoudelijk? Dan kan het stressgerelateerd zijn. Is er onlangs iets veranderd in je leven? Een nieuw gezinslid of een nieuw huisdier? Verhuizen is voor veel katten ook een stressvolle situatie. Je kat zal waarschijnlijk eerst wat gedesoriënteerd zijn en miauwen om haar ongemak te uiten. Verveling kan ook de oorzaak zijn van het gemiauw van je kleine viervoeter. Een kat die gewend is om buiten rond te rennen en nu plotseling in een flat zit, zal het moeilijk vinden om zich aan te passen. In dit geval, en als het echt niet mogelijk is om de kat naar buiten te laten, moet het baasje ze genoeg mogelijkheden bieden om zich binnenshuis bezig te houden: krabpalen, speeltjes, hoge uitkijkposten waarvan ten minste één bij een raam… Speel regelmatig met je kat, praat tegen haar, knuffel ze. Het geluid van een miauwende kat is storend voor jou en je buren. Als je snel een oplossing voor het probleem vindt, spaart dat ieders zenuwen, ook die van de kat.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren