Alles wat je wil weten over de Beagle

Geschiedenis

Deze rashond is afkomstig uit Engeland en stamt af van honden die jagers hielpen bij de jacht op konijnen en hazen. Het ras bestaat in ieder geval sinds het begin van de 19e eeuw in Engeland. Maar misschien waren deze honden er al in de 15e eeuw of zelfs nog eerder.

Uiterlijke kenmerken

Volwassen reutjes zijn ongeveer 38 centimeter hoog. Bij een vrouwelijke Beagle is de grootte ongeveer 33 centimeter. De Beagle heeft een gewicht van 10 tot 20 kilo. De vacht is kort en glad. De kleuren van de vacht zijn zwart, bruin, rood, goudgeel en wit. Vaak hebben ze drie kleuren in de vacht, maar soms ook twee. Ze hebben geen echte winter- of zomervacht en verharen gemiddeld. Dan de ogen van Beagles: die zijn groot en meestal bruin.

Karaktertrekken

De Beagle is een hond die veel moet bewegen. Het zijn actieve en nieuwsgierige honden. Ook zijn ze moeilijk gehoorzaam te maken. Dat is lastig voor eigenaren, juist omdat het jachthonden zijn. Ze moeten daarom buiten aan de lijn en thuis in een afgesloten tuin om weglopen te voorkomen. Deze honden zijn graag in gezelschap en kunnen niet lang alleen zijn.

Mens en dier

Dankzij het vriendelijke Beagle karakter is deze hond een heel goede keus voor gezinnen met kinderen. Ze kunnen meestal prima leven met andere huisdieren. Ze zijn niet heel zelfstandig, behalve buiten. Daar lopen ze al snel hun zeer goede neus achterna. Dit ras is vriendelijk naar vreemden toe, maar is daardoor niet echt waaks.

Gezondheid

Allergieën komen veel voor bij dit ras. Een goede spijsvertering is daarom ook voor deze honden belangrijk. Zorg bij Beagle pups dat de overgang van melk naar vaste voeding voorzichtig en langzaam gaat. Let verder bij de Beagle op het gewicht. Ze zijn snel te dik. Een gezond gewicht voor deze rashond is 10 tot 20 kilo.

Voeding

Deze honden hebben een flinke eetlust. Ook krijgen ze graag extraatjes en is een bord op tafel niet veilig voor ze. Daarnaast worden ze niet altijd lang genoeg uitgelaten. De kans op obesitas is dus zeker aanwezig.

Hygiëne

De vachtverzorging van dit hondenras is eenvoudig. Een keer per week borstelen met een zachte borstel is genoeg om de korte, makkelijke vacht te onderhouden. Maak wel de oren regelmatig goed schoon, want de Beagle is een hond die snel een oorontsteking krijgt. Poets minimaal een keer per week de tanden om tandplak en tandvleesproblemen te voorkomen.