American Staffordshire Terrier: sterke en sportieve hond met een gezonde dosis energie

Geschiedenis

De American Staffordshire Terrier hond heeft veel gemeen met de Staffordshire Bull Terrier uit Engeland. Net als dit hondenras is hij ontstaan uit het kruisen van allerlei soorten bulldogs en terriërs. Hij werd ingezet voor bijvoorbeeld het bewaken van de boerderij, maar is ook veelvuldig gebruikt bij hondengevechten. Tegenwoordig is het een populaire huishoud die vooral gek is op mensen.

Uiterlijke kenmerken

American Staffordshire Terriers zijn grote honden en worden gemiddeld ongeveer 12 jaar oud. De schouderhoogte ligt tussen de 43,2 en 48,3 centimeter. Zowel reuen als teefjes wegen tussen de 28 en 40 kilo.

De gespierde en atletische hond valt op door een brede kop en stevige kaken. De oren staan iets omhoog.

De hond is er in allerlei kleuren, maar liever niet in het wit, black and tan of leverkleur. Ten slotte heeft hij een korte en glanzende vacht.

American Staffordshire Terrier karakter

Ben je op slag verliefd bij het zien van een nest American Staffordshire Terrier pups? Denk goed na over waar je aan begint, want het zijn actieve honden die veel beweging, tijd en aandacht nodig hebben. Bovendien vraagt dit type hond om een sterke leider die bereid is stevig maar liefdevol de touwtjes in handen te nemen. De hond is dan wel uiterst sociaal naar mensen, hij heeft beslist een consequente training nodig. Dit oefen je bijvoorbeeld met commando's en is verder aan te leren via spelletjes of ander soort trainingen. Hoe eerder je de luistervaardigheid oefent, hoe meer plezier je daar aan beleeft.

Mens en dier

De American Staffordshire Terrier is lief naar zowel volwassenen als kinderen. Hij kan goed omgaan met andere dieren, mits dit al jong genoeg is aangeleerd. Over het algemeen kan deze hond niet goed overweg met soortgenoten. Zijn sterke kaken kunnen ernstige schade toebrengen aan zowel honden als katten en dit is iets om rekening mee te houden.

Gezondheid

Deze energieke hond heeft zorg en aandacht nodig wil je er plezier aan beleven. Koop daarom kwalitatief voer dat goed is voor zijn spijsvertering en andere organen. Geef hem voldoende beweging om op die manier obesitas tegen te gaan.

Hygiëne

De korte vacht van de hond heeft weinig verzorging nodig. Af en toe borstelen is prima en dit kan onder andere met een rubberen borstel. Controleer daarnaast ook regelmatig het gebit en knip om de zoveel tijd de nagels van je viervoeter.