Border Collies: actieve, gevoelige en slimme honden

De Border Collie is een populair hondenras in Nederland en België. Dit middelgrote ras is heel actief en zeer intelligent, wat deze honden goed te trainen maakt. Toch zijn ze niet voor iedereen geschikt. Wanneer ze onvoldoende beweging krijgen of te weinig uitgedaagd worden kunnen ze ongewenst gedrag gaan vertonen, zoals het opjagen van andere huisdieren of kleine kinderen. Om die reden hebben ze een stabiele baas nodig, die het leuk vindt om met ze te werken. Letterlijk, zoals schapendrijven, of in de vorm van hondensport, bijvoorbeeld agility (behendigheid).

Geschiedenis

Het ras dankt zijn naam aan het gebied waaruit het afkomstig is: the Borders, een grensgebied tussen Schotland en Engeland. Het zijn herdershonden die oorspronkelijk werden gefokt voor het schapendrijven. In de achttiende eeuw waren er al honden die lijken op het ras zoals wij het nu kennen.

Uiterlijke kenmerken

Border Collies hebben een atletisch, goed geproportioneerd lichaam. En een tamelijk brede kop, een brede en sterke borst en de licht opgetrokken, gespierde lendenen.

De vacht van veel Borders is zwart-wit, maar er komen ook andere kleurcombinaties voor: bruin-wit, blauwgrijs-wit, driekleurig en blue merle. Ze hebben een zachte, wollige ondervacht met een rechte of golvende bovenlaag. In het voorjaar krijgen ze een luchtige zomervacht en in het najaar een stevige wintervacht.

De ver uiteen staande ogen van dit ras zijn standaard bruin van kleur. Behalve bij een blue merle, die mag ook (gedeeltelijk) blauwe ogen hebben. Border Collie pups worden geboren met blauwe ogen, die later naar bruin verkleuren. Daarnaast zijn de rechtopstaande oren, eventueel met een omlaag vallend puntje, kenmerkend voor het ras.

Border Collie karakter

Zoals gezegd zijn deze dieren zeer actief. Minimaal twee uur per dag flink bewegen is echt nodig. Over het algemeen geldt dat het vriendelijke en gehoorzame honden zijn die wel houden van aandacht en knuffelen. Daarbij zijn ze heel gevoelig en nemen snel je stemming over. Oorspronkelijk leven deze honden in groepen en zijn ze erg sociaal, waardoor ze niet graag alleen thuis gelaten worden.

Mens en dier

Dit ras kan goed met kinderen samenleven, mits honden voldoende energie kwijt kunnen in allerlei activiteiten. Het zijn zelfstandige dieren, die goed met andere dieren en mensen op kunnen schieten, zolang ze maar goed opgevoed en gesocialiseerd zijn.

Gezondheid

Een toenemend probleem bij Border Collies is epilepsie. Ook hebben sommige honden een MDR1 gen mutatie, wat kort gezegd betekent dat ze niet tegen bepaalde medicijnen kunnen.

Voeding

Iedere levensfase vraagt om ander voer. Pups hebben baat bij eiwitrijk voer dat voldoende energie geeft, afgestemd op de hoeveelheid beweging. Wanneer pups te snel hun eindgewicht bereiken, kan dat gewrichtsproblemen veroorzaken. In eerste instantie kun je een volwassen hond voer geven met wat meer koolhydraten voor de energie. Een senior hond (ongeveer acht jaar oud) daarentegen, geef je juist voer met wat minder calorieën, fosfor en zout en meer vezels.

Hygiëne

De prachtige vacht van de Border Collie moet regelmatig geborsteld worden. Besteed hierbij extra aandacht aan de delen van de vacht waar het haar langer is, zoals bij de oren, oksels, achterpoten en staart. Hier kunnen namelijk snel klitten ontstaan. Ook de oorschelp kun je eventueel schoon maken met een wattenstaafje (niet het oor zelf!) en lange haren voor de gehoorgang kun je wat korter knippen, zodat er voldoende lucht bij kan.

Het gebit is een ander punt van aandacht. Laat, indien mogelijk, je hond al van jongs af aan wennen aan tandenpoetsen. Daarnaast kun je speciale snacks, speeltjes of dental sticks geven om gebitsproblemen te voorkomen.