Chow Chow, echte pluizenbolletjes

Chow chows zijn echte pluizenbolletjes. Ze hebben heel veel haar en zijn lekker zacht. Ook zijn deze honden erg statig en stralen ze veel zelfverzekerdheid uit. Dit hondenras zijn echte gezelschapsdieren, maar ondernemen ook graag dingen zelf.

Geschiedenis

De roots van dit hondenras liggen in China, maar ze zijn verder "ontwikkeld" in Engeland. In China bestaat de hond al zeker 3000 jaar, maar is daar inmiddels zo goed als uitgestorven. De hond hoort bij de keesachtigen en de poolhonden. Vroeger werd een Chow Chow vooral gebruikt als jachthond, gezelschapsdier, bewaker en zijn bont. Nu is het voornamelijk een gezelschapsdier.

Uiterlijke kenmerken

De Chow chow grootte verschilt tussen 45 en 55 cm en het Chow chow gewicht is gemiddeld 25-30 kg, maar kan oplopen tot 40 kg. Let natuurlijk wel op dat dit niet te veel is voor de hond.

De honden kennen daarnaast verschillende kleurcombinaties qua vacht- en oogkleur. De ogen van de Chow Chow zijn meestal donker en de vachtkleur varieert van eenkleurig zwart, rood of blauw. Maar reekleurig, crème of wit komt ook voor.

Er zijn 3 typische kenmerken van dit ras; ze hebben een blauwe tong, ze hebben een fronsende gezichtsuitdrukking (scowl) en ze hebben een steile achterhand.

Daarnaast heeft de Chow Chow kleine oren en poten, de staart staat altijd omhoog gericht en ze hebben een gemiddeld lijf. Door de dikke en donzige vacht lijkt de rest een stuk kleiner. De vacht vergt veel tijd en energie en dient goed te worden verzorgd. Chow chows verharen veel, waardoor dode haren dagelijks uitgeborsteld moeten worden. In de zomer verliezen ze de meeste haren, want ze houden er niet van als het te warm is. Omdat de honden van oorsprong voor de jacht werden gebruikt, hebben ze krachtige spieren. Daar is onder de dikke vacht niks van te zien, maar ze hebben erg gespierde poten en zijn erg sterk.

In België is het Chow Chow ras niet heel erg populair waardoor er jaarlijks tussen de 50 en 70 pups geboren worden. Een pup wordt verkocht voor gemiddeld 1000 euro.

Karaktertrekken

Het dier kent zeer duidelijke karaktertrekken. Bovenal zijn ze vriendelijk en loyaal aan hun baas, maar afstandelijk naar vreemden. Ze zijn dus niet heel sociaal, tenzij ze met andere dieren en kinderen zijn opgegroeid. Chow chow honden hebben de neiging om lui te zijn en liggen het liefst heel de dag binnen, maar het is belangrijk dat ze voldoende beweging krijgen. Ze staan erom bekend dat ze nogal eens koppig kunnen zijn en luisteren dus niet al te goed. De Chow Chow straalt bovendien trots uit en wensen met respect te worden behandeld. Ook kunnen ze prima een tijdje alleen blijven.

Mens en dier

Wanneer een Chow chow pup met een kind of andere dieren is opgegroeid zal het hier erg sociaal naar zijn, anders niet. Enerzijds zijn ze enorm zelfstandig en kunnen prima even alleen zijn, maar anderzijds zijn ze onverschillig naar vreemden, maar trouw en loyaal aan hun baas.

Gezondheid

Dit type hond, de Chow Chow, kent weinig tot geen gezondheidsproblemen. Hier hoef je dus eigenlijk niet bang voor te zijn. De vitale organen kennen weinig risico's, maar ze hebben vaak last van gevoelige darmen. Wel is het belangrijk om te letten op 2 aandoeningen: Patella Luxatie (loszittende knieschijven) en entropion; het deels of volledig naar binnen krullen van het ooglid. Door de zwakkere knieschijven van de Chow Chow is het van belang dat de hond op gezond gewicht blijft, tussen de 25 en 30 kg.

Voeding

Voor de Chow Chow is het belangrijk dat je de juiste voeding aan je viervoeter geeft. Geef de honden eten volgens de richtlijnen die op de desbetreffende verpakking staat. De kans op obesitas is aanwezig, omdat deze honden graag passief bezig zijn en dus niet veel bewegen. Ook zie je door de dikke, pluizige vacht niet goed of er veel vet aan het lijf zit van je Chow Chow.

Hygiëne

Het is van groot belang om de vacht goed te verzorgen. Dagelijks borstelen en zorgen dat het niet vies wordt. Af en toe goed wassen met hondenshampoo is een must. Geef je Chow Chow regelmatig, liefst dagelijks een kauwstick of zorg voor speeltjes met speciale kauwknobbels, zodat het gebit goed schoon blijft. Ze kennen geen extra risico op tandvleesproblemen, maar goed bijhouden is natuurlijk wel belangrijk.